Rahşan Ecevit devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı

Cuma akşamı kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden eski Başbakan Bülent Ecevit'in hayatını kaybeden eşi Rahşan Ecevit'e son yolculuğuna uğurlandı. Rahşan Ecevit, 14 yıl sonra Devlet Mezarlığı'nda eşi Bülent Ecevit'in yanına defnedildi.

Rahşan Ecevit devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı
Yayınlanma:
Güncelleme:

DEVLET TÖRENİ YAPILDI

Cuma akşamı GATA’da hayatını kaybeden Rahşan Ecevit için Ankara Kocatepe Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Rahşan Ecevit 14 yıl sonra Devlet Mezarlığı'nda eşi Bülent Ecevit'in yanına defnedildi. Rahşan Ecevit'in mezarına konulmak üzere, memleketi Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinden toprak gönderildi. Demokratik Sol Parti Eski Genel Başkanı Önder Aksakal, DSP eski yöneticileri olmak üzere, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Muharrem İnce ve CHP milletvekilleri de cenaze törenine katıldı. Rahşan Ecevit'in cenazesine katılan Kılıçdaroğlu, "Onların bıraktığı ilkeler bugün de sürdürmeye çalıştığımız ilkelerdir" ifadelerini kullandı.

MEZARINA MEMLEKETİNDEN TOPRAK GÖNDERİLDİ

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi ve DSP'nin kurucusu Rahşan Ecevit'in mezarına konulmak üzere, memleketi Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinden toprak gönderildi. İlçeden aldıkları toprağı, merhum Rahşan Ecevit'in mezarına bırakacaklarını belirten Yılancı, "Eniştemiz olarak gördüğümüz Bülent Ecevit'in mezarına da Şebinkarahisar'dan gönderilen toprak bırakılmıştı. Rahşan Hanım'ın çok sevdiği Şebinkarahisar'dan getirdiğimiz toprağı da mezarına koyacağız" dedi. Cuma akşamı, tedavi gördüğü GATA'da yaşamını yitiren Rahşan Ecevit’in vasiyeti eşi Bülent Ecevit'in yanına defnedilmekti. Bunun için yasal  düzenleme gerekiyordu. Konu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletildi. Ardından tüm siyasi parti temsilcileri arasında gerekli yasal düzenleme yapılması konusunda mutabakata varıldı. Merhum Başbakan Bülent Ecevit de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimiyle devlet mezarlığına defnedilmişti. Rahşan Ecevit Türk siyasi hayatının önemli kadın aktörlerinden biriydi. 1980 darbesinin ardından Bülent Ecevit'e siyaset yasağı getirilince Demokratik Sol Parti'yi kurdu ve ilk genel başkanı oldu. Yasak kalkınca Bülent Ecevit'e genel başkanlığı bıraktı ama her zaman siyaset sahnesinde yer aldı.

TÜRK SİYASETİNE DAMGA VURAN İSİM: RAHŞAN ECEVİT

Türk siyasetine damga vurmuş kadın siyasetçilerin başında gelen Rahşan Ecevit, bir süredir tedavi gördüğü Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (GATA), 97 yaşında yaşamını yitirdi. Ressam, yazar ve siyasetçi kimliği ile tanınan Rahşan Ecevit, Demokratik Sol Parti ile Demokratik Sol Halk Partisi'nin kurucusu ve ilk başkanlığını üstlendi.

Selanik'ten Giresun'un Şebinkarahisar ilçesine yerleşen bir ailenin çocuğu olan Rahşan Ecevit, Robert Koleji'nden mezun oldu. İyi derecede İngilizce bilen Rahşan Ecevit, aynı okulda okuduğu Bülent Ecevit ile 1946'da evlendi. Bülent Ecevit'in ölümüne kadar eşinin yanından hiç ayrılmayan Rahşan Ecevit'in eşine duyduğu sevgisi de en az siyasi yaşantısı kadar çok konuşuldu.

Şair kimliği ile de bilinen Bülent Ecevit, eşi Rahşan Ecevit'e sevgisini ona yazdığı "El ele büyüttük sevgiyi" şiiriyle anlatmıştı. Bülent Ecevit, eşine olan sevgisini "gökler gibi sardı dünyayı/yağmur gibi sızdı dünyaya/dünya kadar oldu sevgimiz. El ele büyütüp el ele derdik/ El ele derip insana verdik/verdikçe çoğalan sevgimizi" dizeleriyle anlatmıştı. Eşinin ölümü sonrası Emrehan Halıcı ile Bülent Ecevit Vakfı'nı kuran Rahşan Ecevit, vefatına kadar vakıfta çalışmalarını sürdürdü. Rahşan Ecevit'in yazdığı "Pülümür'de Aşk" adlı roman, 2002'de tiyatroya uyarlanmıştı.

DSP'Yİ KURDU

Rahşan Ecevit, 14 Kasım 1985'te Demokratik Sol Parti'yi (DSP) kurdu ve genel başkanlığını üstlendi. O dönemde siyasi yasaklı olan Bülent Ecevit, DSP'nin 14. yıl dönümünde, kuruluşlarını şöyle anlatmıştı, "12 Eylül döneminde de yoğun bir demokrasi mücadelesi verdik. Mücadelenin güçlüklerini göze alamayanlarla yollarımız ayrıldı ve DSP'yi kurduk. Ben o sırada yasaklıydım. Partinin kuruluşuna Rahşan Ecevit öncülük etti. Çok zor koşullarda Genel Başkanlığı üstlendi. Rahşan Ecevit'in, kurucusu olduğu Köylü Dernekleri'nden  gelen örgütlenme deneyimi vardı. O deneyimini DSP'ye aktardı."

Rahşan Ecevit, 4 Haziran 2009'da istifa etti. 17 Ocak 2010'da kurucusu olduğu Demokratik Sol Halk Partisi'nin 2'nci Genel Başkanlığına seçildi. Ecevit, 22 Mayıs 2010'da 33. CHP Kurultayı'na bağımsız milletvekili Emrehan Halıcı ile katılarak, Kemal Kılıçdaroğlu'na ve CHP'ye desteğini açıklamıştı.

Kaynak:Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.