Selma Bayram: Ulaşım ve altyapı yetersiz

Ankara’nın en kalabalık gecekondu semtlerinden olan ve son 10 yıldaki yapılaşmalarla büyük dönüşüme uğrayan Keçiören Yayla Mahallesi Muhtarı Selma Bayram, altyapı ve ulaşım yetersizliğinden dert yandı.

Selma Bayram: Ulaşım ve altyapı yetersiz
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara’nın en kalabalık gecekondu semtlerinden olan ve son 10 yıldaki yapılaşmalarla büyük dönüşüme uğrayan Keçiören Yayla Mahallesi’nde muhtar Selma Bayram, altyapı ve ulaşım yetersizliğinden dert yandı.

Ankara’nın en kalabalık ilçelerinden olan Keçiören Yayla Mahallesi Muhtarı Selma Bayram Anadolu Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. 60 yıl boyunca erkek muhtarlar tarafından yönetilen ve son seçimlerde vatandaşların gösterdiği büyük teveccüh sonrası Yayla Mahallesi Muhtarı seçilen Selma Bayram, hem mahallelerinin sorunlarını hem de pandemi sürecinde yaptıkları çalışmaları anlattı.

MAHALLEMİZ KIRSAL KESİME DAYALIDIR

Selma Bayram’ın Anadolu Gazetesi’ne yaptığı açıklamayı siz değerli okuyucularımız ile paylaşmak istiyoruz. İşte o açıklamalar; Yayla Mahallesi fiziki konumu itibariyle Keçiören Merkez ilçesi sınırları içerisinde: Yozgat Bulvarı, Bağcı Caddesi, Şehit Mustafa Ercigez Caddesi, Ovacık Köyü sınırları arasında kalan bölgededir. Şehrin en havadar ve en temiz, ağırlıklı olarak, çevre il ve ilçelere mensup insanların gelip yerleştiği, gelir seviyesi düşük insanların yaşadığı kırsal kesime dayalı bir mahalledir.

NÜFUS HIZLA ARTIYOR

Mahallemizin nüfusu her geçen yıl artış trendi izlemektedir. Mahallemiz, aynı zamanda Ankara merkez sınırları içerisinde yabancı nüfusun (daha çok Somalili) fazla olduğu mahalleler arasında yer almaktadır. Mahallemizde 2007 sayımlarına göre: 17.506 kişi yaşamaktayken, 2019 sonu itibariyle bu sayı 45.729’a ulaşmıştır. Bunun: 23.217’si kadın (%50,8), 22.512’si erkek (%49,2)

400 KİŞİNİN İŞ BULMASINA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞTIM

31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimleri sonrasında Yayla Mahallesi Muhtarlığına seçildim. Göreve geldikten sonra mahallemin sorunları ile birebir ilgilenmeye başladım. Şu ana kadar en az 400 kişinin çeşitli iş yerlerinde iş bulmalarını sağladım. Bunun yanında el emeğine önem verdim. Evlerinde elişi yapan kadınların yaptıklarını tanıtıp satış yaparak evlerine katkı sağlamaları adına muhtarlık binasının arkasında Karatekin Bey Parkı’nda haftanın belli günlerinde sergi açmalarına önayak oldum. Şimdi de siz Ankara’nın en büyük ve en etkili yerel gazetelerinden birisi olan Anadolu Gazetesi’ne mahallemizin sorunlarını ve içinde yaşadığımız korona günlerinde kişisel olarak, muhtarlık olarak ve mahalleli olarak yaptıklarımızı anlatmak istiyorum.  

MAHALLEMİZDE ACİL HİZMET BEKLEYEN NOKTALAR VE SORUNLAR:

BELEDİYE OTOBÜSLERİNİN SERVİS SAYISI ARTMALI

“Mahallemizin şehir merkezi ile ulaşımı dolmuş ve belediye otobüsleri ile yapılmaktadır. Belediye otobüslerinin servis sayıları artırılmalıdır” diyen Selma Bayram Mahallemizin altyapısı gecekondu bölgesi zamanından kalan altyapı ile idare etmektedir. Konum itibariyle engebeli bir fiziki yapıya sahip olduğu için çoğu sokaklarımızın asfalt eksiği var, Ankara Büyük Şehir Belediyesinden şimdiye kadar yeterli desteği alamadık. Bunun yanında Esertepe ve Yayla Mahallesi semtleri Özel Halk Otobüslerinin çalışmadığı ender mahallelerdendir. Mahallemizin en önemli sıkıntısı geçim sıkıntısı olarak adlandırabileceğimiz maddi sıkıntılar mevcut. Mahallemizde bir tane Sağlık Merkezi vardır bu da mahallemize hizmette yetersiz kalmaktadır” diyen Selma Bayram, “Yine mahallemizde 10 kadar Eczane olmasına rağmen geceleri ve hafta tatillerinde “Nöbetçi Eczane” uygulaması yapılmamaktadır, bu da mahalle halkımızda ilaçlara ulaşmakta sıkıntıya sebep olmaktadır” dedi.

GENEL OLARAK VATANDAŞLARIN TALEPLERİ, BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİNDEN BEKLENTİLERİ

Genel olarak mahalle halkının muhtarlıktan, şahsımdan, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinden talepleri: Belediye hizmetlerinden olan altyapı ve üst yapı olarak kışın karlı havalarda yolların açık olması ve genel olarak yolların asfaltlanması yanında sosyal yardım talepleri de olmaktadır. Bunlar daha çok şahsi ve aileler olarak iş ve gıda yardımı, nakdi yardımlar şeklinde yoğunlaşmaktadır. Mahallemizde boş alanlarda parklarımız ve içerisinde insanların hoşça vakit geçirebilecekleri oturma yerleri, gezinti yolu ve spor yapmak için sabit spor aletleri mevcuttur.

Korona virüsü karantinası süresinde kapanan işyerleri ve işsizlik yüzünden mahallemizde geçim sıkıntısı hat safhaya çıkmıştır. Belediyelerin ve hükümetin açıkladığı ve muhtarlıkları referans gösterdikleri açıklamalar yüzünden, şahsen ve muhtarlık olarak karşılayamayacağımız talepleri de oluyor maalesef.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE KAPSAMINDA MUHTAR OLARAK, HEM KENDİ HEM DE MAHALLE SAKİNLERİNİN SAĞLIĞI İÇİN ALDIĞIMIZ ÖNLEMLER

Korona virüs olayı gündeme geldiği günden bu yana devletimizin aldığı mücadele önlemlerinin başarıya ulaşması, salgının yayılarak hastanelere müracaat edenler yüzünden sağlık sektörünün çökmemesi içi mahallemizde bulunan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı olanların yasağa uymaları konusunda bilhassa azami gayreti göstermekteyim. Kişisel korunma malzemelerinden olan maske kullanımı ve dezenfektan kullanımı konusunda mahalle halkını bilinçlendiriyorum, bunları bizzat kendim kullanarak bu şekilde mahalle halkına örnek olmaya çalışıyorum. Fiziki teması ve sosyal mesafeyi korumak adına muhtarlık hizmet binasını kapatarak, hizmetleri daha çok camdan vermeye çalışıyorum.

SALGIN SÜRECİNDE MAHALLE SAKİNLERİ İÇİN BAŞLATTIĞIMIZ YARDIM KAMPANYALARI

Salgın sürecinde gerek devletimizin başlattığı yardım kampanyaları ile gelen yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için Vefa Gönüllüleri ile koordineli çalışarak, yardımların yerine ulaşmasına yardımcı olmaktayım. Bunun yanında mahallemizin gelir seviyesinin düşük olması sebebiyle mahallemizde bulunan veya başka mahalle ve ilçelerdeki tanıdık hayırseverlerden yardım kolileri veya maddi yardım şeklindeki hayırlarına aracılık etmekteyiz. Mahallemizde işyerleri kapanan insanların geçim sıkıntısı had safhaya ulaştığı için gıda ve maddi yardım talepleri çok fazla. Bunlar yardımcı olabilmek adına bire bir hayırseverlerle veya tanıdık, eş-dostlardan da yardım talepleri olmaktadır. Muhtarlık olarak, devletin ve belediyelerin yardım kampanyaları dışında başlattığım her hangi bir yardım kampanyası yoktur.

KORONAVİRÜS SÜRECİNDE SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI BULUNAN MAHALLE SAKİNLERİ DAHİL VATANDAŞLARIN TALEPLERİ

Korona virüs sürecinde mahalle sakinlerinden gelen talepler iki grupta toplanabilir. Birincisi 65 yaş üstü olanlar ile 20 yaş altı olanların talepleri. Özellikle 65 yaş üstü insanlar sokağa çıkamadıklarından günde birkaç saatliğine de olsa korunma önlemlerinin alınarak açık havaya çıkmaları ve yürüyüş yapma istekleri. Kendilerine de maske kullanım hakkının verilmesi, toplumdan soyutlanmama istekleri, 65 yaş tabirinin “işe yaramaz, gözden çıkarılmış kesim” olarak algılanmaması talepleri bulunmaktadır. En azından kendi mahallelerinde ve sokaklarında gezebilme hakkı verilmesi.

20 yaş altı gençlerin talepleri daha çık hareket kısıtlılığına yönelik. Onlar doğası gereği enerji boşalması yapamamaktan, arkadaşlarıyla bir arada olamamaktan yakınmaktadırlar. Birkaç saatliğine de olsa kendilerine sokağa çıkma yasağının kaldırılması talepleri olmaktadır. Bu konuda elimizden muhtarlık olarak bir şey gelmediği kendilerine söylenmektedir. En önemlisi de gıda yardımı, nakdi yardım talepleri gelmektedir.

Yayla Mahallesi Muhtarı Selma Bayram sözlerini şöyle tamamladı, “Bu vesile ile ülke olarak, mahalle olarak, bireyler olarak hareketlerimizin kısıtlandığı, gelir kaybına uğradığımız bu günlerde devletimizin yardımlarını yanımızda görmek en büyük dileğimiz. Bunun için de maddi ve manevi olarak desteklerini bekliyoruz, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının getirdiği tedbirlere uyarak kısa zamanda normal hayata geçeceğimiz günlerin özlemini yaşıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:İHA

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.