Tarihi Ulus Hali esnafı taşınmıyor: Yenileme çalışmaları sekteye uğradı

Tarihi Ulus Hali, geçtiğimiz yıllarda Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından rekonstrüksiyon tekniği ile yenileme çalışması yapılması adına yıkılıp, tekrar yapılması ile gündemde yer alıyordu. Ancak, hal esnafı bulundukları bölgeden ayrılmak istemiyor.

Tarihi Ulus Hali esnafı taşınmıyor: Yenileme çalışmaları sekteye uğradı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenmiş olan Tarihi Ulus Hali, Ankara'nın en işlek ve önemli ticari merkezi olma özelliği taşıyor. Tarihi Ulus Hali, geçtiğimiz yıllarda Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından rekonstrüksiyon tekniği ile yenileme çalışması yapılması adına yıkılıp, tekrar yapılması ile gündemde yer alıyordu. anadolugazete.com.tr olarak, projenin son halini öğrenmek adına Ulus Hali esnafına bir ziyaret gerçekleştirdik ve hal esnafının bulundukları bölgeden ayrılmak istemediğini, belediyenin 'geçici' olarak esnafa tahsis ettiği alanların boş kaldığını gördük.

ulus.jpeg

ABB, 2003 yılında yanan ve boş kalan eski Modern Çarşı'nın yerini esnafa tahsis etmişti. Tarihi Ankara Ulus Sebze Meyve Hali'nde inşaat çalışmaları bitene kadar esnafın geçici süre ile işlerine devam etmeleri için ayrılan bölgeler şu anda atıl halde...

Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından inşaat esnasında hal esnafının geçici taşınacağı yerin çalışmaları gerçekleştirildi. Hal esnafı, 'Neden taşınmadınız?' sorusuna ise 'Yapılan yerlerin hal esnafı için yeterli olmadığını' söyledi.

ulus-hal.jpeg

MODERN ÇARŞI'NIN YERİNDEKİ GEÇİCİ HAL BİNASI

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, prefabrik binanın boşa gitmeyeceğini, Gölbaşı'nda yapılmakta olan büyük tarım kampüsüne taşınacağını belirtti.

ulus-002.jpeg

TARİHİ ULUS HALİ NE OLACAK?

ulus-001.jpeg

Tarihi Ulus Hali esnafı, mevcut yerlerini bırakmak istemiyor. Taşınma işlemlerini gerçekleştirmeyen esnaf, geçici olarak ticaretlerini yürütecekleri alanların kendileri için yeterli olmadığını, Ulus Hali gibi bir kapsayıcı yönünün bulunmadığını söyledi. Mevcut durumda, hal esnafı, belediyenin tahsis ettiği ve bütçe ayırdığı noktalara taşınmayı reddediyor. Bu bağlamda, Tarihi Ulus Hali'nin yenileme çalışmalarına da başlanamıyor. Geçici olarak hazırlanan prefabrik bina ise Gölbaşı'na taşınacak.

Ulus Hali'nin yıkım kararı, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığınca hazırlanan raporda yüzde 75 çürük çıkması nedeniyle alınmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum