Eflatun Neimetzade

Eflatun Neimetzade

ATXEM Avrupa’ya çıkartma yaptı  

ATXEM Avrupa’ya çıkartma yaptı  

 

Azerbaycan ve diğer Türk dilli Halklarla İşbirliği Teşkilatı (ATXEM) uzun yıllardır dünyadaki pek çok sivil Toplum Teşkilatları gibi Belçika-Azerbaycan Dostluk Teşkilatı ile ortaklaşa etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl özellikle Şubat ayında Brüksel’in ve Strasburg’un sokakları Azerbaycan bayrakları ile süslenir. Bu yıl de ATXEM Avrupa’ya adeta çıkartma yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sivil Toplum Teşkilatlarına maddi destek veriyor. Devletimizin vermiş olduğu yardımlar sayesinde ATXEM bu yıl Şubat’ın 22-26 tarihlerinde Hocalı Soykırımı ile ilgili muhteşem etkinlikler organize etmiştir.

AZERBAYCAN BAYRAKLARI AVRUPA SOKAKLARINI BEZİYOR

Özellikle Azerbaycan Diaspora Bakanlığı ve ATXEM Teşkilatının titiz çalışmaları sonucunda Avrupa sokakları Hocalı soykırımı portre ve resimleriyle süslendi. Haydar Aliyev Vakfının Başkanı, Cumhurbaşkanı I. Yardımcısı, İSESCO ve JUNESCO’nun İyi Niyet Elçisi, Sayın Mehriban Hanım Aliyeva’nın talimatıyla basılmış kitapçıklar, panolar tüm Avrupa ülkeleri sokaklarında boy gösterdi ve insanlara dağıtıldı. Bu yıl gerçekten olağanüstü etkinlikler sayesinde Avrupa’daki sakinler Ermeni vandalizmi sonucunda Hocalıda Azerbaycan vatandaşlarına yapılan soykırım, genişliğiyle tanıtıldı ve insanların nefretine sebep oldu.

ATXEM Yönetim Kurulu Başkanı İlham İsmayılov, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Diaspora işleri şube müdürü Gafar Aliyev, ATXEM “Birlik” dergisi Yayın Yönetmeni İlgar İlkin, “Halk Cephesi” Gazetesi yayın Yönetmeni Elçin Mirzebeyli, Basın Şurası üyeleri, Milletvekilleri iştirak Hocalı soykırımı tanıtımında iştirak ettiler.

Şubatın 24-de Azerbaycan delegasyonu önce Brüksel’de, Avrupa Birliği binası önünde pankartlarını açtılar, sivil toplum Teşkilatları temsilcileri, Azerbaycan Belçika Dostluk Grubu üyeleri, Türkiye ve Azerbaycan vatandaşları, Avrupa’da eğitim alan öğrenciler, yerli vatandaşlar da Hocalı Soykırımını yapan vahşilere, gaddarlara, nasist kuyruklarına ve Avrupa’daki yandaşlarına lanetler yağdırdılar. Çünkü Hocalı’da, muasır dünyanın gözleri önünde görülmemiş vahşet yaşanmıştır. Salonlarda ve hatta sokaklarda belgeseller izlenildi ve bu vahşeti yapanlara lanetler yağdırıldı. ATXEM Başkanı, İlham İsmayılov açılış konuşmasında şöyle dedi:

ALMANYA, İNGİLTERE VE RUSYA’NIN SENARYOSU

“İngilizlerin, Almanların ve Rusların senaryosu ile, Ermenilerin baskılarıyla bizzat Hıristiyan kulübü Politbüro’nun almış olduğu kararıyla Ruslar son yüz yılda Azerbaycan topraklarını parsel-parsel boşaltılarak Ermeni hainler iskan edilmiştir. Topraklarımızda etnik temizlik yapılarak bin yıllarca dede-baba ezeli topraklarından soydaşlarımız zorla kovulmuş, Azerbaycan’a sürgün edilmişler. Topraklarımız işgal edilerek Ermeni unsurlarına peşkeş edilmiştir. Biz Azerbaycan Türkleri 400 yıl boyunca topraklarımızdan kovulmuşuz ve dede obalarına hasret kalmışız. En son Garabağ olayını hain Gorbaçov düzenledi ve Hocalı soykırımı baş vermiştir. Bütün bunlardan eski Rusya ve Sovyet Politbüro’su sorumludur. Bizler suçsuz iken suçlu duruma düşmüşüz ve bu gün ninelerimiz, dedelerimizin mezarları tarı-Mar olmuş, yok edilmiş ve Müslümanların kalbi yaralanmıştır. Tüm Avrupa ve dünya Ortodoksları, Hıristiyanları bu vahşete bigâne kalmışlar. Amacımız bu tarihi trajediyi, soykırımı Avrupa ve dünya insanlarına tanıtmak, halkı davamızı ispat etmektir. İlham İsmayılov ve Ayhan Demirci konuşmalarında vurguladılar ki, Ermeniler tarihte olmayan bir uydurma soykırımı Türkiye’ye mal etmek niyetindeler. Fakat 1992 yılında çağımızda Hocalı’da hakiki katliam yapılmış ve suçluları S. Sarkisyan ve R. Koçaryan İnsan Hakları Mahkemelerinde bunun hesabını vermek durumundalar. Çünkü XX. yy. insanlık dışı olay yaşanmıştır, dünya buna susuyor. Bu Azerbaycan halkına karşı yapılmış en büyük haksızlık ve adaletsizliktir. Bizler bu soykırım olayını, vahşetini tüm dünyaya bir daha tanıtmak ve suçlulara gereken cezayı vermeyi talep ediyoruz”.

YABANCI GAZETECİLER HOCALI SOYKIRIMINI KINADILAR

Fransız, Alman ve Amerikan Gazetecileri Hocalıdaki katliamı dünyanın ayıbı ve insanlık dışı olay olarak yazdılar. Bu gün aklı salim gazeteciler, yazarlar, şuurlu insanlar Hocalı dramını dünyanın ayıbı ve acısı olarak niteliyorlar. Amerika’nın pek çok Eyalet Meclislerinde Hocalı soykırımı ile bağlı kararlar alınmıştır. İtalya, Meksika, Bulgar ya, Belorus, Moldova ve pek çok devletlerin Meclislerinde de benzer kararlar alınmıştır. Yani dünya devletleri Hocalıda Ermenilerin yaptıkları soykırımın vahametini biliyorlar. Fakat Ermeni diasporası rüşvetler, hediyeler dağıtarak, sahte gözyaşları akıtarak ikiyüzlü dünya insanlarını kurnazca aldatıyorlar. Dünya artık evvelki dünya değildir. Zamanla her bir dünya insanı Hocalı trajedisinin insanlık dışı olay olduğunu idrak edecekler. Buna mecburlar, çünkü yer kıtasını saran ateşler, suçsuz insanların, özellikle Müslümanların öldürülmesi olayı artık dünyaya da sıçramıştır. Öte yandan terör Avrupa ülkelerini de abluka altına almıştır. Zan ediyorum ki Ermenilerin sahtekârlığı, hilye ve fesatlar çevirdiklerini dünya insanları anlamağa başlamışlar. Hala iki yüz yıl önce Rus şairi Aleksander Puşkin boşuna yazmamıştır: “Sen kurnazsın, sen ikiyüzlüsün, sen tuzaklar çeviriyorsun, çünkü sen Ermenisin” (Veliçko’nun kitabı, 1904).

ERMENİ AKADEMİSYENLERİ HOCALI SOYKIRIMINI KINIYORLAR

Türkiye’de tanıdığım Ermeni Akademisyenleri tanırım ki, onlar Hocalı soykırımını lanetliyorlar. Bir Panelde Ermeni asıllı vatandaş şöyle dedi: “Hocalı’da yapılanlar vahşiliktir, bunu yapanlar millet düşmanlarıdır”. İşte Ermeni soydaşları da Hocalı vahametini lanetliyor.

2004 yılında Almatı Sempozyumunda Hocalı Soykırımını anlattım. Foyada bir Ermeni asıllı vatandaş bana yanaştı, elleri tir-tir esiyordu: “Ben halkımdan utanıyorum, Hocam. Bunu yapanlar vahşiler, gaddarlar. Çünkü annem hep diyordu ki, Azerbaycanlılar bize ışık ve gaz veriyorlardı, yardım ederlerdi, iyi komşuydular…”

Brüksel’deki etkinlikte Cumhurbaşkanlığı Siyasi Meseleler Bölümü Diaspora şubesi müdürü Gafar Aliyev şöyle dedi: “Hocalıda huzur içinde yaşayan insanlara karşı türetilmiş katliam hakiki insanlık normlarına, çağdaş dünya düzenine, adalete ve insanlığa karşı yapılmış cinayettir. Ve bu cinayeti yapanlar er ya geç adalet önünde cevap vermeliler”.

İkinci Dünya Savaşı suçluları Naziler günümüzde bile dış ülkelerde bulunduklarında hemen içeri alınır, gereken cezalarını almaktalar. Fakat çağımızın gözleri önünde Hocalıda yapılan vahşet, gerçek katliam suçluları el- kollarını sallayarak dünya devletlerinde hala da dolaşıyor, kepazelik, ikiyüzlülük, sahtekârlık yapmaya devam etmekteler. Dünya böyle kalmaz, cellâtlar, hainler, gaddarlar, soykırım yapan her kimse zaman diliminde gereken cezalarını er ya geç alacaklar. Bundan kimse şüphe etmemelidir.

Benzer sözleri konuşmacılardan-Elçin Mirzebeyli, İlgar İlkin, İlhan Aşkın ve diğerleri de kürsüden söylediler.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Sayın İlham Aliyev yurt dışı resmi gezilerinde basın önünde şöyle demiştir: “Ermenistan siyasileri iyi düşünmeliler. Elbette, biz barış taraftarıyız ve isteğimiz budur. Ermeniler işgal ettikleri ezeli topraklarımızdan, Garabağ’dan gönüllü gitmeliler ve BM almış olduğu 4 karara uymalılar sonunda. Yarın geç ola bilir. Nisan olayları bunun sübutudur. Aksi halde başka alternatiflerimiz de vardır…”

Bu sözler Avrupa’nın göbeğinde bir daha seslenmiş oldu. Ve ATXEM’in Avrupa çıkartması amacına ulaşmış oldu. Hocalı soykırımı Avrupa ve dünya insanlarının hafızalarını tazeledi.

Haydar Aliyev Vakfının Başkan Yardımcısı, Leyla Aliyeva’nın başkanlığında devam eden “Hocalıya Adalet” kampanyası, aynı zamanda dünyada savaşa, adaletsizliğe karşı çağrı olarak yer kıtasına yayılmış oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eflatun Neimetzade Arşivi