Ferhat Ünal

Ferhat Ünal

Baba velayeti nasıl almış?

Baba velayeti nasıl almış?

Eylül, Leyla ve Mertcan ve adını bile unuttuğumuz niceleri derken neden çocuklarımızı koruyamıyoruz?

Dokunulmazlık onlarda olması gerekirken, mecliste dokunulmaz olanlar neden bir çözüm bulamıyorlar.

Anne velayeti istemiyor, baba tehdit ediyor kanuna göre de babaya veriliyor.

Neresinden tutarsan oradan elinde kalıyor ama masum bir yavru hayata gözlerini yumdu bu gerçek hiç değişmiyor. Velayeti tehditle alma mecbur bırakılma üstüne şikayetler ama sonuçsuz kalan sorunlar.

Babası tarafından öldürülen Mertcan'ın babaannesi 10 kere şikayet ettim, siz onu bıraktınız. Benden önce eve gönderdiniz.

Mertcan'ın katili, defalarca şikayet edilmesine rağmen tutuklanmadı ve aileye koruma uygulanmadı.

Okuldaki hocalar, komşular, kimse bir şey görmemiş mi ilk değildir bu şiddet.

Mertcan 6 yaşındaydı. Annesi ile babası 2 yıl önce boşanmış, velayeti 10’a yakın suç kaydı bulunan babaya verilmişti. 4 gün önce ağır yaralarla hastaneye getirildi. Babası dövmüştü. Yaşam savaşını kaybetti.

Dayak cennetten çıkmadır denmez ve eğitime gereken önem verilirse insanlar bunları yapmaz; ama insan karakteri her çeşit insan var maalesef.

Toplum olarak çocuklarımıza doğayı, hayvanı ve insanı sevmeyi bütün canlılara karşı saygıyı öğretmeliyiz . Bütün insanların dil, din, ırk mezhep gözetmeksizin birbirine karşı saygılı olmasını aşılamalıyız. Kısacası çocuklarımıza sevgiyi saygı merhameti vefayı öğretmeliyiz.

Suçlu aramak için söylemiyorum ama bu baba zaten vukuatlı iken velâyet nasıl olmuş da babaya verilmiş.

Daha önce de çocuğu dövmüş, gözleri morarmış zavallının. Benim anladığım o ki, devlet de, aile de, öğretmen de duruma seyirci kalmış.

Üzgünüm.

Çözüm şu olabilir. Her velayet davasında anne ve babadan başka üçüncü bir taraf olarak devlet olmalı ki ebeveynin çocuklara hakkıyla bakma yeterliliği yoksa doğrudan kendi himayesine alabilmeli ya da bu tür çocukları yakın takibe almalı ki durumlarını görebilsin.

Her şey ailede başlıyor. Sevgi saygı içinde büyüyen bir çocuk sağlıklı bir yetişkin olur. Ailede şiddet görerek büyüyen de gördüğü modeli uyguluyor. Bir de herkes çocuk sahibi olmamalı. Yaşamını idame ettiremeyen biri aile olmayı beceremiyor. Ayrıca çevresel faktörler de eklenmeli.

Baba ve anne olmayı bilemeyenler kısırlaştırılsın.

Benim pek umudum yok Şahsi fikrim; ne yaparsak yapalım okulda eğitim, ailede eğitim ve daha nicelerini de yapsak şiddeti en az 2-3 kuşak sonra çözebiliriz ülkemde. Cezalar, kanunlar ne kadar caydırıcı olursa olsun yine de önüne geçemiyoruz.

Onurlu ve dürüst insanlar iş bile bulamazken bunun gibi adamlar iş de buluyor yuva da kuruyor çocuk velayeti de teslim ediliyor.

Yazık ki yazık…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ferhat Ünal Arşivi