Bakan Berat Albayrak, yeni ekonomi modelini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli'ni Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği toplantıda açıkladı.

Bakan Berat Albayrak, yeni ekonomi modelini açıkladı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli'ni Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği toplantıda açıkladı. Toplantıya iş dünyasından bir çok isim, birçok oda ve birlik başkanı, banka genel müdürleri ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Albayrak, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerek maliye gerek para politikalarının tek bir şapkada birleşmesiyle etkin bir Hazine ve Maliye bakanlığı olacağını vurguladı.

Yeni ekonomik yaklaşımın ön önemli adımlarından birisinin kararlılık olacağını belirten Albayrak, “Yeni model olarak ortaya çıkacak olan bu bakanlığın koordinasyonda çok daha karalı güçlü adımların atıldığı önemli bir dönem başlayacak. Bir diğer önemli yaklaşımı değişimi hedefleyecek. Türkiye bir üst lig için bazı şeyleri değiştirmek lazım. Bu değişimi ortaya koyacak somut zemini güçlü şekilde ortaya koyması lazım. Peki bunun yanında ne olması lazım. Güçlü bir refleks ve stratejik altyapıya sahip olması lazım. Her gün yeni dinamiklerin şekillendiği bir süreçten bahsediyoruz. Bir tarafta Amerika, Çin, bir açıklama ticaret savaşları. Bu manada da çok daha sağlam bir temeli olacak. Güçlü temelleri olacak. Esen rüzgarlara karşı ne kadar az sallanırsanız o kadar güçlü olacak. Bir diğer ayağı sürdürülebilir olacak. Berat Albayrak olsa da olmasa da dizayn edilen bu sistemin sürdürülebilir olması gerek” diye konuştu.

“Merkez bankası bağımsızlığı Türkiye açısından kritik esaslardan biri”

Bakan Albayrak yeni sistemin prensiplerinde de bahsederek para politikalarının ve merkez bankasının tam bağımsızlığının önemini vurguladı.

Para politikaları ile ilgili konuşmamaya gayret ettiğini söyleyen Albayrak, “Buradaki özellikle para politikalarının tam bağımsızlığı konusu prensip olarak devam etmesi gereken bir konu. Bu prensip özelinde yola devam etmemiz lazım. Bütün bu çerçeveden baktığımızda merkez bankası bağımsızlığı Türkiye açısından kritik esaslardan biri. Bankacılık kesimi başta olmaz üzere finans sektörünün güçlü yapısının korunması, finansal istikrarın daha da güçlendirilmesi önceliklerimizden biri olacak. Bankacılık sektörümüz ülkemiz açısından en temel sektörlerden biri olmaya devam edecek. Sermaye piyasasının pasta içindeki payını büyüteceğimiz bir dönem olacak. Sağlıklı bir sistemden bahsediyorsak finans sektörünün yüzde 90’I bankacılık olmamalı” ifadelerini kullandı.

“Sıkı para ve maliye politikaları devam edecek”

Bütçe disiplinin yeni sistemin dinamiklerinden biri olacağını söyleyen Albayrak, “Sıkı para ve mali politikalarından bahsediyoruz. Türkiye’nin bu dönüşümü içerisinde sıkı para ve mali politika sürecinin ortaya koyacağız. Bunlar koordineli olmadığı zaman neler yaşandığını eski Türkiye’de gördük” dedi.

Yeni ekonomik yaklaşımın 4 saç ayağı olduğunu vurgulayan Albayrak konuşmasını şöyle sürdürdü:

Birinci adım ekonomik dengelenme süreci. Tüketim kaynakları hakikaten cari harcama kaynaklı büyüme yerine önümüzdeki yıllarda çok daha etkin bir şekilde süreci yöneteceğimiz, ekonomide dengelenme süreci yaşayacağız. Bu alandaki adımların atılmasıyla birlikte özellikle bahsettiğimiz temel prensipler ve güçlü temellerle yola çıktığımız bu süreç ile birlikte 2018-19 yılında Türkiye birinci fazı bitirip, sürdürülebilir istikrarlı büyüme dediğimiz ikinci faza geçecek. Bu süreci 2020 yılında ortaya konan dönüşmeli birlikte 3. faza taşıyacağız” 

“Cari açığın düşürülmesi ile ilgili stratejik temeller atılacak”

Enflasyonla güçlü mücadelenin devam edeceğine işaret eden Bakan Albayrak, “Özellikle mali disiplin üzerinde çok daha sıkı bir bakanlık göreceğiz. Cari açığın düşürülmesi. Herkesin hayali. Cari açığın düşürülmesi ile ilgili stratejik temellerin atıldığı bir dönem olacak. İş ve yatırım ortamının cazibesini arttıracak, sermaye piyasalarını derinleştirecek çok önemli bir 2 yıl olacak. Kamuda borçlanmalardaki kaynak çeşitliliğini sağlayacak, bir süreç olacak. Kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak, tasarruf ve verimliliği arttıracak. Bu güne kadar olmadığı kadar etkin bir süreç. Yıl sonu rakamlarında bunu göreceksiniz” açıklamalarında bulundu.

“Vergi sistemi ile ilgili maliyede çok ciddi bir dönüşüm süreci başlayacak”

Vergi sistemi ile ilgili ciddi bir dönüşüm olacağını da ifade eden Albayrak, şunu söyledi:

“Vergi sistemi ile ilgili maliyede çok ciddi bir dönüşüm süreci başlayacak. Maliyede yoğun bir kavga dövüş olacak. Bu değişimin aynı hızla koşmayı hedef gören ekip ile birlikte bu değişimi etkin şekilde ortaya koyacağız. Teşvik sistemi bu amaca hizmet edecek. Bütün planın tamamı tüm Türkiye’yi 81 milyonu üreten Türkiye’ye dönüştürmek en büyük motivasyonumuz olacak” şeklinde konuştu.

Yapılacak kamu harcamalarının da yeni ekonomik modelin ön gördüğü kriterlere göre planlanacağının altını çizen Albayrak, “Yapılacak harcamanın bahsettiğimiz teknolojik ürün üretimin önceliyor mu, ihracatı arttırıyor mu, cari açığın düşmesine katkısı var mı. Bu yen dönemin en anahtar cümlelerinden birisi de özellikle yatırımı ve harcamaları belirlenen kriterler açısından çok daha etkin şekilde yöneteceğiz. Harcamalar dönüyor dönüyor hazine ve maliye bakanına geliyor. Tüm bakanlıklar, kamu kurumları, altını çizdiğimiz uyum içinde yollarına devam edecek” dedi.  

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.