Orhan Aksakal

Orhan Aksakal

Bartın içimizi yaktı!

Bartın içimizi yaktı!

Merhaba sevgili okurlarım, Zonguldak, Kastomunu ve Bartın'da son 5 gündür aralıksız devam eden sağanak yağış ve sel baskınları hayatı olumsuz etkiledi. Aralıksız devam eden yağışlarda dereler taştı, şehir meydanları sular altında kaldı.

Bartın Okçular köyü mevkiinde Sevim Arkan’a ait olduğu iddia edilen ve dere kenarına kurulmuş olan hayvan barınağı da bastı. Arkan’ın bir arazi üzerinde kurduğu barınakta sahipsiz köpeklerin bakımlarını üstlendiği öne sürüldü fakat herşey buraya kadar tamamken bir acı olay yaşandı. Barınağın hemen yanındaki derenin taşmasıyla birlikte barınak sular altında kaldı. Ve bu felaket orada yaşanırken kaçan ilk kişi barınak sahibi oldu. AFAD hayvan kurtarma ekipleri ve gönüllüleri gece saatlerine kadar hayvanların tahliyesiyle canla başla çalışsalarda yapılan incelemelerde 56 köpeğin boğularak öldüğü tespit edildi.

Barınakta görev alma, hayvan sahiplenme, bakımını tam anlamıyla yapabilmek gönül işidir. O canlıyı kedi köpek farketmez alıp evine koyuyorsan onun herşeyini üstlenmişsin demektir. Sonuçta o da bir can. Savunmasız, herhangi bir durumla nasıl başedileceğini bilmeyen bir can. Twitter’da anlık paylaşılan görüntülerde bir çoğumuz görmüşüzdür. AFAD ekipleri ve çevredeki gönüllüler hayatlarını ortaya koyarak neredeyse omuz hizasına gelen taşkın su içerisinde can dostlarımızı kurtarmaya çalıştılar. Bu durum gerçekten içler acısı.

Barınak kurmak güzel, sokak hayvanlarını bir çatı altına toplayarak hayatını onlara adayarak yaşamakta güzeldir elbet ama her durumu düşünmen ve bir sonraki adımı takip etmen lazım. Dere yatağı yanına kurulmuş bir barınak, 5 gündür aralıksız devam eden yağışlar.. Aslında hepsi gümbür gümbür felaket geliyor demiş ama barınak sahibi sadece kendi canını düşünmüş ve oradan kıskıvrak uzaklaşmış. Yazımın başında da dedim ya bu işler gönül işidir. Gönülden yapmak, duyar kasmamak adına içten gelerek yapmak gerekir. Evine aldığın bir hayvanı nasıl el bebek gül bebek bakıyorsan barınakta toplandığın hayvanlara da aynı muameleyi yapacaksın! Belirlenen 56 ama suya kapılıp giden, daha yağmurlar dinince sular çekildiğinde balçıklar içinde telef olmuş hayvan sayısı ile kaça çıkar bilmiyorum ama cidden yazık. Vicdanınız kurusun. İyi ki çevrede ki duyarlı vatandaşlar ve AFAD ekipleri vardı. Çevredeki vatandaşların inleme sesleri ve uluma sesleri üzerine bütün ekipler harekete geçti. 300 köpek güvenli bölgeye alınarak, Bartın Hayvan Barınağı'na götürüldü, 22’si yavru olmak üzere 56 köpek ise öldü.Hayvanların ölümüyle ilgili olarak barınağın sahini Sevim Arkan’a Hayvan Koruma Kanunu kapsamında 434 Bin TL idari para cezası kesilmiş.

Bartın ve çevresindeki illerden ek destek olarak arama kurtarma ekiplerine katılmak isteyen vatandaşlar twitter’da gündemi ayağa kaldırdı. Hem içleri yanarken hemde barınak sahibini topa tuttular. Umarım bir daha böyle olası felaketleri ülkemiz adına bir daha görmeyiz diye düşünüyorum. İyi günler dilerim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Orhan Aksakal Arşivi