Twitter kullanıcıları aman dikkat! dolandırıcılar iş başında

Sosyal medya platformlarından biri olan Twitter’da paralı şekilde mavi tik alınabilir olması tehlike yaratıyor mu merak konusu oldu. Uzmanı yanıtladı.

Twitter kullanıcıları aman dikkat! dolandırıcılar iş başında
Yayınlanma:

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Görevlisi Anıl Aba, “Ünlü markalar ve iş insanlarının da sahte sosyal medya hesapları açılabiliyor. Sosyal medya kullanıcıları, karşılaştıkları hesaplara ve okudukları içeriklere güvenirken buna dikkat etmeli. Artık mavi tikli olan profillere daha itinalı yaklaşmak gerekiyor” bilgisinde bulundu.

Dr. Öğretim Görevlisi Anıl Aba devamında şöyle konuştu:

“Son zamanlarda patronu, editörü, muhabiri, yazarı, internet sitesi, künyesi belli olmayan birçok Twitter hesabı ortaya çıktı. Hem çok takipçili hem de mavi tikli olmaları insanlarda bir güven duygusu uyandırıyor. Oysa bunlar, büyük ihtimalle seçim gündemini manipüle etmek için çalışıyorlar. Zaten bazılarının yöneticilerinin aynı olduğu tespit edilmişti. Bazen 7-8 sene önce açılmış eski ve çok takipçili bir hesabı satın alıp geçmiş paylaşımları ve beğenileri temizleyip işe başlıyorlar. Bazen de sahte takipçi satın alarak hesaplarını büyütüyorlar.”

"Kararsız seçmeni yalan haberlerle etkilemeye çalışıyorlar"


Sahte hesapların birden fazla sosyal medya platformunda birlik olduğunu ifade eden Aba, “Bu gibi hesaplar Reddit, Discord ve Instagram gibi başka sosyal medya ortamlarında organize olup Twitter’daki gündemi etkilemeye çalışıyorlar. Kararsız seçmeni yalan haberlerle etkileyerek kendi tarafına çekme veya oy vereceği partiye pamuk ipliğiyle bağlı seçmeni öfkelendirerek oyunu diğer partiye yönlendirme gibi yöntemleri kullanıyorlar. Cambridge Analytica skandalında bunları görmüştük. Bir benzeri bu sefer Türkiye seçimlerinde Twitter üzerinden işliyor gibi. Şüphe uyandıran; sahibini, editörünü, yazarını bilmediğiniz, internet sitesi olmayan, Twitter Blue abonesi, kopyala-yapıştır haberler paylaşan hesapları takipten çıkıp engellemekte ya da en azından sessize almakta fayda var” diye konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.