Yapay embriyo ile ilk kez bir maymun hamile kaldı

Bilim insanları yeni bir buluşa daha imza attı. ilk defa bir maymunu yapay embriyolar aracılığıyla hamile bırakmayı başardılar.

Yapay embriyo ile ilk kez bir maymun hamile kaldı
Yayınlanma:

Çinli araştırmacılar, maymun embriyonik kök hücrelerinden yapay embriyo benzeri yapılar oluşturarak, bu yapıları dişi maymunların rahimlerine aktarıp implantasyon yaparak, hamileliğe benzer bir hormonal tepki oluşturabildiklerini keşfettiler.

Bu keşif, insan embriyosu gelişimi ve erken organ oluşumu hakkındaki anlayışımızı derinleştirmeyi amaçlamaktadır. Ancak bu alanda yapılan araştırmaların etik sorunlar ve çalışılacak materyallerin sınırlı olması gibi nedenlerle sınırları vardır. Araştırmacılar, maymun hücrelerinden oluşturulan yapay embriyo benzeri yapıları kültürleme sistemini daha da geliştirmeye odaklanacaklar.

yapay-embriyo.jpeg

Bu araştırma, insan embriyosunun erken dönem gelişimi hakkındaki bilgilerimizin sınırlı olması nedeniyle önemlidir. Oluşturulan yapay embriyo benzeri yapılar blastoid adı verilen kök hücre tabanlı embriyo modeli ve doğal blastosistlerle benzer morfolojiye sahip olan hücre küreleridir. Blastoidler, amniyon ve yumurta sarısı kesesine benzeyen düzenlemeler oluşturabilir ve sonunda vücudun üç germ katmanını oluşturan hücre türlerini oluşturmaya başlayabilirler.

YAPAY EMBRİYO İLE ÇOK KISA SÜREDE HAMİLE KALDILAR

Araştırmacılar, maymun embriyonik kök hücrelerinden blastoidler oluşturabildiler ve bunları sekiz dişi maymunun rahmine aktarabildiler. Transferlerin üçü, progesteron ve koryonik gonadotropin dahil olmak üzere tipik olarak gebelikle ilişkili hormonların salınmasıyla belirginleşen başarılı bir implantasyonla sonuçlandı. Blastoidler ayrıca hamileliğin erken evrelerinde tipik olarak erken gebelik keselerini, embriyoları ve amniyotik sıvıyı çevreleyen sıvı dolu yapılar geliştirdiler. Ancak fetüs oluşmadı ve yapılar yaklaşık bir hafta sonra kayboldu. Bununla birlikte, yöntemin maymunlarda kısa süreli gebeliklere izin verdiği gözlemlendi.

Gelecekteki çalışmalarda, araştırmacılar maymun hücrelerinden türetilen blastoidler için kültürleme sistemini daha da geliştirmeye odaklanmayı planlıyorlar.

Tsinghua Üniversitesi'nden ortak yazar Fan Zhou, konuyla ilgili şu yorumu yaptı:

"Bu gelişme, gelecekteki çalışmalar için faydalı bir model sağlıyor. Maymun blastoidlerinin daha fazla kullanılması, primat embriyonik gelişiminin moleküler mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir."

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.