İhsan Akça

İhsan Akça

Birlikte yaşamanın önemi

Birlikte yaşamanın önemi

Kırıkkale’mizin saygıdeğer halkı: Eğer şehrimizde birlikte yaşıyorsak, birlikte yaşamanın bizlere yüklediği sorumluluklar vardır. Bunları bilmek, ona göre yaşamımızı düzenlemek zorundayız. Bunlardan birkaçını sırayla işlemeye çalışalım. Öncelikle şehrimizi yaşanabilir bir kent yapmak istiyorsak ilk olarak temizliğine dikkat etmek zorundayız. Peki temizliğe dikkat ediyor muyuz? Büyük çoğunluğumuz evet yalnız yüzde onumuz için bunu söylemek mümkün değil. İçtikleri sigaranın izmaritini, aldığınız yiyeceklerin paketini, evlerimize aldığımız çeşitli ihtiyaçlarımızda kullandığımız poşetlerin hepsini işi bitince çöp sepetlerine değil gelişigüzel yerlere atıyoruz. Hatta bazı okuduğumuz gazeteleri bile çöp kabı gibi kullanıp onları da her yeri kirletecek şekilde yollara atıyoruz. Bu mu şehirde birlikte yaşamanın kuralları? Şehrimizi böyle mi yaşanabilir bir kent yapacağız?

Allah’a şükürler olsun yollara tükürmek, burun temizlemek gibi en çirkin davranışlar yok denecek kadar azaldı. Demek ki istediğimiz zaman bu kötü davranışları bırakabiliyoruz. Yakında havalar ısınır parklarımız oturma mekanları olur. Buraları da temiz tutalım. Bu mekanlar toplumun ortak mallarıdır, buraları da koruyalım. Bindiğimiz dolmuş ve bütün taşıt araçlarının koltuklarına zarar vermeyelim. Geçmiş zamanda bazı kendini bilmez o yüzde onlar vardı ya, bindikleri araçların koltuklarına bile zarar veriyorlardı. Şimdi onlar da bitti. Demek ki kötü alışkanlıkları, kötü davranışları bırakabiliyoruz.

Gelelim zamanımızın hastalığına. Bütün dünyayı esir alan bu korona belasından kurtulmak için öncelikle bireysel olarak bizler çaba gösterelim. Yani ne yapalım? Kurallara harfiyen uyalım. Bilim adamlarımızın çabalarına yardımcı olalım. Hele hele bana bir şey olmaz diyen o umursamazlardan olmayalım. Kimin hastalık taşıdığı kimin de hasta olduğu bilinmeyen bir zamandayız. Millet olarak hata yapıyoruz ki hastalık azalacağı yerde çoğalıyor. Bunun sebebi tedbirleri doğru almadığımızdan kaynaklanıyor olabilir. Aşılarımızı yaşımız geldiği zaman ihmal etmeden yaptıralım. Aşıyı yaptırdıktan sonra bile kurallara uymayı ihmal etmeyelim. Hürriyetimizin kısıldığı zamanlarda bile sabırlı olalım. Bilim adamlarımızın, sağlıkçılarımızın tavsiyelerine uyalım. Onlara her yerde ve her zaman yardımcı olalım. Kendi sağlığımız için milletimizin sağlığı için alınan kurallara itiraz etmeyelim ki bu beladan bir an evvel kurtulalım.

 Vatandaş olarak toplumumuzun sağlığı ve selameti için kurallara uymayanları bizler de uyaralım. Her hizmeti görevlilerden beklemeyelim. Tabii ki onların görevi ama bizler de onlara yardımcı olarak topluma zarar veren kural tanımayanları ihbar edelim. Bu ispiyonculuk değil, vatandaşlık görevidir. Bundan çekinmeyelim. Şehrimizin ve milletimizin menfaati için bunlar zorunlu görevlerdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İhsan Akça Arşivi