Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

Biyolojik saat

Biyolojik saat

1972 yılından 2016 yılına kadar aralıksız ve tüm ülke çapında istisnasız uygulanan Kış saati uygulaması, 08/09/2016 tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 07/09/2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre Türkiye'de yaz saati kalıcı hale getirilmiştir. Yaz saati uygulaması ile güneş ışığından daha fazla istifade edileceği bildirilmiştir.

Milyonlarca ton ağırlığındaki yıldızlar, gezegenler, galaksiler yıldız kümeleri, uzay içinde Yaratıcının tayin ettiği bir süratle belirlenen yönde hareket ederler. Samanyolu galaksisinin uzaydaki hızı saatte 950.000 km.dir. Durmaksızın devam eden hareket öylesine yoğundur ki, Dünya ve Güneş Sistemi her sene bir önceki sene bulunduğu yerden 500 milyon kilometre uzakta bulunur. Üzerinde yaşadığımız Dünya saatte 1670 km. hızla kendi ekseni etrafında 24 saatte dönmesi bir günü oluştur. Aynı zamanda güneşinde etrafında 108.000 km. hızla bir yörüngede 23,5 eğik derece açıyla eğiklikte olarak dönmesi de mevsimleri oluşturmakta ve Güneş’in etrafında dönüşünü net 365 gün 6 saatte tamamlamaktadır.

Evrende her şey mikro alemden makro aleme ve küreye kadar mükemmel bir uyum içerisindedir. Galaksiler, yıldızlar, gezegenler ve uydular, düzenli şekilde varlıklarını sürdürmeleri, hem kendi etraflarında, hem de bağlı oldukları sistemlerle birlikte belirli yörüngelerde dönmeleri, Yüce Allah’ın hüküm ve hikmetiyle yürümektedir. Bakara suresinde ; 117-‘2O, gökleri ve yeri örneksiz yaratandır. Bir işe hükmetti mi ona sadece “ol” der, o da hemen oluverir.’’ Böyle bir düzene tesadüf veya bir rastlantıyla ve tabiat kanunları gibi kelimelerle açıklanamaz.

Canlılarda günlük olan yani 24 saatlik periyodlar içinde metabolik ve hormonal faaliyetlerde ilim adamlarınca tespit edilmiş buna da “Biyolojik Saat” denir.

Yapılan araştırmalarda saat dilimleri içinde hipofiz bezi, endokrin bezler; tiroid bezi, paratiroid bezi, pankreas, böbrek üstü bezi, erkeklerde testisler ve kadınlarda yumurtalıklar. kortizon hormoları sindirim organlarının belirli saatlerde ve dönemlerde salgılandığını ve faaliyetini gösterdiği, kan faaliyetlerinin arttığı veya azaldığı, pankreas, safra kesesi, karaciğer, mide asidi salgılanması ve beyinin çalışma zamanlarının belirli saatlerde olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır.

Cuma suresinde mealen; 9-Ey iman edenler! Cuma günü (ezanla) namaz için çağrıldığınız zaman, derhal Allah’ı anmaya koşun Alışverişi -işi gücü, bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. 10 - Namaz kılındıktan sonra yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah'ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz.

Hadislerde ise: Ebû Hüreyre (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) cuma gününden söz ederek şöyle buyurdu: “Cuma gününde bir zaman vardır ki, şayet bir Müslüman namaz kılarken o vakte rastlar da Allah’tan bir şey isterse, Allah ona dileğini mutlaka verir ” Resûl–i Ekrem o zamanın pek kısa olduğunu eliyle gösterdi.

Hz Ebu Umame r.a. Melekler cuma günleri cami kapılarında yanlarında defteri olduğu halde oturur ve birinci, ikinci, üçüncü diye gelenleri yazarlar. İmam hutbeye çıktımı defteri dürerler.

Hz. İbn. Evs r.a. Cuma günü olduğunda sizden bir başını yıkar, gusleder, mescide erkenden gider yakın oturur, hutbeyi dinler ve sukut ederse, o kimsenin attığı her bir adım için kendisine bir senelik oruç ve bir senelik namaz sevabı verilir.

Mazeretsiz üç Cumayı terk eden münafıklardan yazılır.) [Taberani, Dare Kutni] (Zaruretsiz arka arkaya üç Cumayı terk edenin kalbini Allahü teâlâ mühürler.) [Ebu Davud, Tirmizi, İbni Mace, Nesai, Hâkim]

Yaşamımızda bedenimizin ve ruhumuzun düzenini oluşturan bu biyolojik saat de yapacağımız ibadetler, uyuma - uyanma, yemek yeme, ve diğer bütün organların yaptığı faaliyetler,  vücudumuza yüce yaratıcımız tarafında hüküm ve hikmetiyle tayin edilmiş, planlanmış zamanlarda yapılması, Allah’a kulluk, peygambere bağlılık olan ümmet şuurunu, anne baba eşe çocuklara ve Devlete sorumluluk bilincini de artıracağı bir gerçektir. Selam ve duayla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bahattin Demiray Arşivi