Kırşehir'de çadırcılık geleneği bitiyor!

Kırşehir'de dedesinden miras kalan çadırcılık mesleğini sürdürmeye çalışan Mehmet Gürsel Büyüksaraçoğlu, eleman bulma sıkıntısı yaşıyor. Yastıkçılık ve çadırcılığı dedesinden öğrenen Büyüksaraçoğlu, mesleğini devam ettirecek ve öğretecek kişilere ihtiyaç duyuyor.

Kırşehir'de çadırcılık geleneği bitiyor!
Yayınlanma:

Kırşehir'de çadırcılıkla uğraşan Mehmet Gürsel Büyüksaraçoğlu, "Dedem saraç olarak yaşadı. Dedemden babama, babamdan ise meslek bana geçti. İnsanlar evlenirken yastık ve minderle evlenirlerdi. Şimdilerde ise mobilya tercih ediliyor. Ancak, son zamanlarda eskiye dönüş başladı ve bizler işçi bulmakta zorlanıyoruz. Mesleğimiz güzel olsa da çalıştıracak kişi bulmakta zorlanıyoruz." diye konuştu.

"GEÇMİŞTE İNSANLAR 6 MİNDER ALTI SOMYA OLMADAN EVLENEMEZDİ''

Ahilik geleneğinin bir yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Büyüksaraçoğlu, bu geleneğin sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti. "Geçmişte insanlar 6 minder altı somya olmadan evlenemezdi. Şimdi ise insanlar sedirlere ve eski eşyalara yeniden dönüş yapıyor. Ancak fiyatlar ve maliyetler arttı. Şark odası olarak bilinen sedirler 5-6 bin lira civarında seyrediyor." dedi.

Vatandaşlardan Fikret Uzun ise, çadırlara ve eski eşyalara olan ilgilerinin arttığını fakat fiyatlardaki artıştan şikayetçi olduğunu belirtti. Uzun, "Ahilik Geleneğinin sürdürülmesi için mesleklere ilgi duyulması kadar, insanların da bu mesleki çalışmaları yaşam biçimi olarak görmesi gerekiyor. Kırşehir'de çadırcılık mesleğinin yok olmaması için yerel yönetimlerin de geleneğin canlandırılması çalışmalarını desteklemesi gerekiyor." dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.