Kırşehir’in yaşayan kültürü: Doğan Ünal

Kırşehir programlarının değişmeyen neşesi Doğan Ünal anadolugazete.com.tr’ye kaşık oyununu ve kendi hikayesini anlattı.

Kırşehir’in yaşayan kültürü: Doğan Ünal
Yayınlanma:

Kırşehir sevdalısı ve folklor oyuncusu Doğan Ünal kültürümüzde yer alan kaşık oyununu herkese sevdiriyor. 1970 Kırşehir Mucur doğumlu olan Ünal 1983 yılında ortaokulda folklor ekibiyle başlayan kaşık oyunu hikayesi bugün de devam ediyor. Ortaokuldan beri sanatını icra etmeye devam eden Ünal kendi hikayesini şu şekilde anlatıyor,

"BU ELBİSEDE SAYGI, SEVGİ VE HOŞGÖRÜ VAR"

“1970 Kırşehir Mucur doğumluyum. 1983 yılında Kırşehir Mucur Ortaokulu folklor ekini kuruldu. Bende bu ekipte kaşık oyuncusuydum. Kültür Müdürlüğü’nün yarışmalarına katıldık ve bizi daha fazla sevmeye başladılar. Sonra ben bu kaşığı daha çok ilerletmeye başladım. Kendime bir folklor elbisesi aldım. Bu elbisesini giydiğimde Kırşehir’i andırıyoruz. Bu elbisede saygı, sevgi ve hoşgörü var. Daha sonra Kültür Bakanlığına bağlı Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu kuruldu. Bende burada Milli Kaşık Oyuncusu olarak bulunmaktayım.

"GİYİMİMİZ DE BİR KÜLTÜRÜ YANSITIR"

d1.jpg

Ben Mucur Geycek’liyim. Bizim Geycek’ten çok fazla aşık çıkar. Bizler davulumuzla, zurnamızla, bozlağımızla, folklorumuzla her gittiğimiz yerde Kırşehir’imizi temsil ediyoruz. Bizde usta çırak ilişkisi vardır. Benim ustamda Kırşehir’imizin yaşayan mirası Adem Göçer ustamdır. O bizim ustamız bizde onun çırağıyız. Her yörenin oyunu farklıdır. Bizim Kırşehir’imizin oyunu daha ağırdır. Ortam daha güzel olur, daha güzel oynarsın daha terbiyeli oynarsın. Folklor de her şey oyun değildir tabii. Giyimimiz de bir kültürü yansıtır. Benim kaşıklarımın ikisi yeşil ikisi sarıdır. Yeşil kaşıklarım yeşil Kaman’ımızı temsil eder. Sarı kaşıklarım ise sevgi, saygı ve hoşgörüyü temsil eder.

Ankara’da özellikle bana ve bu kültüre en çok sahip çıkan başta Kırşehirli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hilmi Gökçınar olmak üzere, Kadın Kolları Başkanımız Nermin Hendek’e, anadolugazete.com.tr ve Anadolu Gazetesi sahibi Ali Çetin’e, Federasyon Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuş başkanlarıma çok teşekkür ediyorum.”

d2.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.