Vatandaşlar o tarihi yapıda ibadet ediyor!

Kırşehir'in tarihi meydanında konumlanan ve şehrin zengin mirası içerisinde özel bir yere sahip olan Cacabey Medresesi, insanların ibadet etme ve tefekkür etme mekânı olarak öne çıkıyor.

Vatandaşlar o tarihi yapıda ibadet ediyor!
Yayınlanma:

Cacabey Gökbilim Medresesi olarak da bilinen bu tarihi yapı, şehrin en önemli tarihî yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Halk arasında uzay araştırmaları alanı olarak da anılan bu medrese, beş vakit namaz saatleri dışında da insanlara tarihle gelecek arasında bir köprü olma fırsatı sunuyor.

cacabey.jpg

1272 yılında dönemin Kırşehir Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından matematik, fen ve astronomi eğitimi verilen bir medrese olarak yapılan bu yapı, zaman içerisinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından birkaç kez tadilattan geçirilmiş ve yeniden ibadete açılmıştı. Tarihi yapıda bulunan Taç Kapı’nın girişindeki sütun başlıklarından sarkıtılan kürelerin, ayı ve güneşi sembolize ettiği, ayrıca alınlığın sağ ve sol alt köşelerinde yer alan dairesel şekillerin ekvator çizgisini ve eksen eğikliğini gösterdiği üzerine yapılan yorumlar da bulunuyor.

Cacabey Medresesi, Kırşehir'in tarihî ve kültürel dokusuna katkıda bulunan önemli bir yapı olarak hem ibadet hem de tefekkür için ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.