Yozgatlı öğrenciden Türkiye 2.'si olan proje!

Yozgat'ta Fatma Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi tarafından tasarlanan bir yapay zeka yazılımı, kullanıcıların karakter ve yaş bilgilerine göre kitap türü önerilerinde bulunuyor.

Yozgatlı öğrenciden Türkiye 2.'si olan proje!
Yayınlanma:

Yozgat'taki Fatma Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi'nden Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gamze Mete ve öğrencisi Muhammed Mert Er, karakter ve yaş bilgisine göre kitap önerileri sunan bir yapay zeka yazılımı projesi oluşturdu.

Proje, 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge birincisi oldu ve Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı. mBlock veri tabanlı program ve yapay zeka algoritmalarını kullanarak, dünya klasikleri arasından kişinin yaşına ve karakterine uygun kitapları öneren bu yazılım, yarışmada Türkiye ikincisi oldu.

KİTAP OKUMA ORANLARINDA ARTIŞ SAĞLADI

Proje öncesinde 466 kişinin katıldığı bir anket çalışması yapıldı. Katılımcılardan yaş, karakter ve okudukları dünya klasikleri türleri hakkında bilgi alındı. Program, bu verilere dayanarak kodlandı ve tasarlandı. Yapay zeka ile kişinin yaşını belirleyen kodlar eklenerek, kişiden karakterine uygun iki adet kitap türü seçmesi istendi. Kullanıcıya yaşına ve karakterine uygun olarak anket analizleri doğrultusunda çıkan dünya klasikleri kitapları arasından en uygun olanı önerildi. Proje, kitap seçim sürelerini kısaltırken kitap okuma oranlarında da artış sağladı. Projenin geliştirilerek okul ve kütüphanelerde kullanılması hedefleniyor.

TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDU

Fatma Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gamze Mete, öğrencileriyle birlikte geliştirdikleri yapay zeka yazılım projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Projenin adı 'karakter ve yaş bilgisine göre kitap türü önerisi yapan yapay zeka yazılımı' olan bu çalışma, ortaokul öğrencileri araştırma projeleri yarışmalarında Türkiye ikincisi oldu. Mete, projenin amacının kişinin yaş ve karakter analizlerine bakarak, yapay zeka yazılımı kullanarak dünya klasikleri arasından emsalsiz kitap önerileri sunan bir yazılım geliştirmek olduğunu belirtti. Bu proje ile kitap seçme süreçlerini hızlandırarak kitap okuma oranlarını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Mete, projenin geliştirilerek okullar, sahaflar ve kütüphanelerde rahatlıkla kullanılabileceğini ve insanların kitap seçme sürecini zorlanmadan ve rahatça yapmalarına olanak tanıyacağını ifade etti.

YAŞ VE KARAKTERE GÖRE KİTAP ÖNERİLERİ

Fatma Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi'nin 7. sınıf öğrencisi Muhammed Mert Er, projenin amacının kişilerin yaş ve karakter özelliklerine bağlı olarak kitap önerilerinde bulunmak olduğunu belirtti. Kendisi tarafından mBlock tabanlı bir kodlama kullanılarak geliştirilen projeye yapay zeka ekleyerek yaş ve konuşma özelliği kazandırdığını açıkladı. Proje, okulda arkadaşlarıyla denendikten sonra öğretmeniyle konuşarak geliştirildi. Yarışmaya başvurduktan sonra bölge yarışmasında birinci olarak Türkiye finallerine katılma hakkı elde etti. Projenin kişilere kendi karakter özelliklerine uygun kitapları bulma ve rahatça okuma imkanı sağladığını vurgulayan Er, projenin ikincilik elde etmesiyle gurur duyduğunu ifade etti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.