Yozgat'ta yorgancılık mesleği yok olmak üzere!

Yozgat'ta yorgancılık mesleğini icara eden kişi sayısı günden güne azalıyor. Mesleğin son temsilcilerinden biri olan Derviş Kaygısız mesleğe dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yozgat'ta yorgancılık mesleği yok olmak üzere!
Yayınlanma:

Yozgat'ta, el işlemesi yorgancılığı yaşatmaya çalışan ustaların sayısı her geçen yıl azalıyor. 40 yıl önce 20'ye kadar çıkan yorgan ustası sayısı, şu anda bir elin parmakları kadar azalmış durumda.

41 YILDIR BU GELENEĞİ SÜRDÜRMEYE ÇABALIYOR

Derviş Kaygısız, mesleğin son temsilcilerinden biri olarak, 41 yıldır bu geleneği sürdürmeye çabalıyor. 9 yaşında ağabeyinin yanında yorgancılığı öğrenmeye başlayan Kaygısız, incelik ve emek gerektiren el işlemesi yün yorganları günümüze taşımak için çaba harcıyor. Yozgat merkezde şu anda sadece 5 yorgan ustasının kaldığını belirten Kaygısız, fabrika üretimi nedeniyle talebin azaldığını ancak mesleğini sürdürmeye kararlı olduğunu ifade ediyor. Ancak, çırak ve kalfa bulmakta zorlandığını ve eğer yeni elemanlar yetiştiremezse, yorgancılık mesleğinin 10 yıl içinde yok olabileceğini söylüyor.

yozgat.jpg

ŞU ANDA İŞLER ÇOK YOĞUN

9 yaşında okula giderken ağabeyinin yanında yorgancılık mesleğini öğrendiğini ifade eden Kaygısız, işlerinin şu anda çok yoğun olduğunu dile getirdi. Birkaç yıl önce taleplerde bir düşüş yaşandığını ancak son zamanlarda yoğunluklarının arttığını söyledi. Yozgat'ın soğuk kışları nedeniyle insanların elyaf yorganlara ve yastıklara ilgi göstermediğini ancak şu anda işlerinin çok iyi olduğunu ve çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

yorgancilik.jpg

SADECE 5 YORGANCI KALDI

Kalfa ve çırak bulmada zorlandıklarını belirten Kaygısız, eskiden Yozgat'ta birçok yorgancının olduğunu ve her birinin yanında birkaç çırak veya kalfa bulunduğunu ancak şu anda sadece 5 yorgancının kaldığını ve hiçbirinin yanında çırak olmadığını ifade etti. Gelecekte de yorgancılık mesleğinin Yozgat'ta yok olabileceğini söyleyen Kaygısız, yaz döneminde çeyizlik yorganlar yapıldığını, kışın ise insanların eski yorganlarını yenilemek için işlerinin yoğun olduğunu belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.