Yozgat'taki barajda toplu balık ölümleri korkuttu

Yozgat'ta bulunan Gelingüllü Barajın'da toplu balık ölümlerinin meydana gelmesi üzerine köylüler tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne haber verildi. Barajdan örnek alınarak inceleme başlatıldı.

Yozgat'taki barajda toplu balık ölümleri korkuttu
Yayınlanma:

Yozgat'ın Esenli Köyü'nde yer alan Gelingüllü Barajı'nın farklı bölümlerinde toplu balık ölümleri görülmesi üzerine durum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görevlilerine bildirildi. Bölgeye gelen görevliler, barajdan örnek alarak incelemeye gönderdi.

KÖYLÜLER ENDİŞELİ

Esenli köyü sakinlerinden Halil Öztürk, balık ölümlerinin endişe verici olduğunu belirterek, köylülerin bu durum karşısında tedirginlik yaşadığını ifade etti. Öztürk, balıkların artan ölümlerine şahit olduklarını ve toplamaya korktuklarını dile getirerek, köylerinin geçim kaynağının balık olduğunu ancak bu durum karşısında çaresiz olduklarını söyledi.

Barajdaki balık ölümlerini fark eden köy sakinlerinden Suat İpek, balıkları toplamak üzere geldiklerini ifade etti. İpek, endişe yaşadıklarını ancak topladıkları balıkların yenilebileceğini öğrendiklerini belirterek, 5-6 kilogram balık toplama niyetinde olduklarını söyledi.

KURAKLIK VE YAĞIŞ AZLIĞI SEBEP OLABİLİR

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Kılıç, kuraklık ve yağış azlığının balık ölümlerine neden olabileceğini belirtti. Kılıç, derelerden gelen su miktarının azalması ve kirlilik oranının artmasıyla balıkların ölümüne yol açan saponin maddesinin etkili olabileceğini ifade etti. Ancak, bu durumun insan sağlığı için endişe yaratmaması gerektiğini belirten Kılıç, balıkçılıkla uğraşanlar için ekonomik bir zarar olabileceğini söyledi. Ayrıca, fabrikaların deşarj sistemlerinin kontrol edilmesi ve su örneklerinin izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.