Yozgat'taki kar kuyuları turizme kazandırılmayı bekliyor!

Yozgat Çamlığı Milli Parkı'nda yer alan ve geçmişte yiyecek içecek saklamak için kullanılan 16 adet kar kuyusunun Türkiye turizmine kazandırılması bekleniyor.

Yozgat'taki kar kuyuları turizme kazandırılmayı bekliyor!
Yayınlanma:

Yozgat Çamlığı Milli Parkı'nda bulunan 16 adet yapay kar kuyusu, Türkiye'nin ilk milli parkı olma özelliğini taşıyan bu bölgede dikkat çekiyor. Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, bu kar kuyularının geçmişte yiyecek-içecek muhafazası ve dondurma yapımında kullanıldığını belirtti.

ÇOK ESKİ DÖNEMLERDE KULLANILIYORDU

Prof. Dr. Temel, Türkiye genelinde yaşatılan kar kuyusu geleneğinin, Yozgat'taki bu özel milli parkta da sürdürülerek ülke turizmine kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Temel, geçmişte bu kar kuyularının, soğutma sistemleri olmadığı dönemlerde Anadolu insanının yiyecek-içecek ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıldığını ifade etti. Temel, kar yağdıktan sonra esnafın bu kuyularda karları biriktirip sıkıştırarak muhafaza ettiğini ve yaz aylarında mahsulleri bu soğuk ortamda koruduğunu belirtti. Ayrıca, Yozgat'ta meşhur olan kar dondurmalarının yapıldığına ve esnafların kestikleri buzları meyve suyu, gazoz ve ayranın soğutma işlemlerinde kullandıklarına dikkat çekti.

karkuyusu2.jpg

ÜLKE TURİZMİNE KAZANDIRILABİLİR

Temel, kar kuyusu geleneğinin bazı şehirlerde hala yaşatıldığını belirterek, geçmiş kültürleri anlamak ve öğrenmek gerektiğini vurguladı. Atalarımızın nasıl yaşadığını, neler yiyip içtiklerini ve soğuk hava deposu ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını öğrenmenin önemine işaret etti. Kar kuyularının sadece Yozgat'ta değil, birçok ilde bulunduğunu ifade eden Temel, bu alanların güçlü bir tanıtımıyla ülke turizmine kazandırılabileceğini ve böylece ülke ekonomisine katma değer sağlanabileceğini söyledi. Ayrıca, Yozgat Çamlığı Milli Parkı'nın canlanmasını ve tanıtılmasını sağlamanın, hem şehirleri canlandıracağını hem de tarihi değerleri öğrenme fırsatı sunacağını belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.