Orhan Aksakal

Orhan Aksakal

Bu dünyadan Münir Özkul geçti

Bu dünyadan Münir Özkul geçti

ORHAN AKSAKAL

Yeşilçam’dan bir yıldız daha kaydı ve bir dönem kapandı. Yeşilçam'ın kimine göre 'Mahmut Hoca'sı kimine göre ise 'Yaşar Usta'sı, kimine göre Aile Babası olan Münir Özkul, Cuma günü İstanbul'daki evinde hayatını kaybetti. Türkiye büyük üstad için gerçekten gözyaşı döktü ve gerçekten üzüldü.

5 Ağustos 1925'te İstanbul'un Bakırköy semtinde dünyaya gelen 93 yaşında hayata veda eden Türk tiyatrosunun ve sinemasının efsane isimlerinden Münir Özkul, geride büyük izler bıraktı. Bunların birçoğu ders olacak nitelikte kesitler. Hakkını savunan garibanın yanında haklı, haksız patronun karşısında dimdik ayakta durması bunları alkışlanacak hareketlerdi. 400’den fazla filmde rol alarak kolay kolay ulaşılamayacak bir başarıya imza atmış bir çınardan bahsediyoruz.

Hayata dair pek çok şeyi ustadan gördük ve öğrendik. Babacan davranmayı, insanları dinlemeyi ve anlamayı. Kısa sürede çözümler üretip hayatın akışına yol vermek gibi pek çok konuda onun tecrübesinden yararlandık. Mekanın cennet olsun güzel adam. Bu millet seni sonsuza kadar unutmayacak.

Evet hepimiz bu dünyadan gideceğiz kimse kalmayacak. Fakat önemli olan hayatta iz bırakmak ve geride bıraktıklarımızla güzel şekilde anılmak hatırlanmak en başta gelen olsa gerek. Turşuculuğun inceliklerini limonla mı yoksa sirke ile mi daha güzel olduğunu yine onlar bize öğretmedi mi?

Tiyatro sahnesinde çekilen onca sıkıntıya rağmen her daim şükreden, hayatı bırakmayan rahmetli Adile Naşit ile unutulmaz ikili olmaları ve birçok filmde karı koca olmayı onlardan öğrendi Türk milleti. Eşler arasındaki anlaşmayı, zaman inatlaşmayı ve zıtlaşmayı da yine onlardan öğrendik. Fakat en çokta birbirine destek olmak ne demek onlardan görmedik mi?

Demans hastalığı ile yaşayan Münir Özkul, 2003 yılından bu yana evinden dışarıya çıkmak ve kimseyle görüşmek istemiyordu. Özkul hakkında son yıllarda sık sık öldüğü yönünde yalan haberler çıkıyordu.

Neticede dünyadan büyük bir üstad ve güzel bir insan göçtü gitti. Rabbim mekanını cennet etsin ve nur içinde yatsın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Orhan Aksakal Arşivi