Sefer Aşır Eraslan

Sefer Aşır Eraslan

Cumhurbaşkanı Tayyip Bey Tahran’da

Cumhurbaşkanı Tayyip Bey Tahran’da

İkili olması tasarlanan ancak son anda bir Fars oyunu ile el altından Rusya’yı da davet eden İran oradan destek almak için bu yola girmiştir. Zaten daha önceki toplantılarda da bu ikilinin aynı şeyi savundukları her hallerinden belliydi. Ancak bunun “hem üçlü hem de iki olarak da yapılacağı ilan edilmiştir. Putin’den ayrı olarak yapılacak görüşmelerde Suriye’nin yanı sıra esas ağırlık İran’ın Ermenistan’ı kışkırtarak Azerbaycan ile yapılan antlaşmayı geçersiz kılma gayretleri de olacaktır. Karabağ’ı silah deposu yapma gayretleridir.

Karabağ’ın ilk işgalinde nasıl esas suçlu İran ise şimdiki durumda da İran suçludur. O koridor ile ilgili bir antlaşmada Zenagazur’dan açılacak koridor ile İran aşağıda kalacak alakası kesilecek ve kışkırtmaları yardımları etkisiz hale gelecektir. Ayrıca bu koridorla açılan yol Hazar Denizinden gemilerle Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehrine taşınarak İran yolu pas geçilecektir. Bu da onların gelir kaybına, inisiyatif kullanma pozisyonuna zarar verecektir. En önemlisi İran ile alakası kesilecek olan bu yol ile Orta Asya’ya ulaşım kolaylaşacak, hem gaz ham petrol yolu da eş zamanlı olarak açılarak İran saf dışı bırakılacaktır. AB ile de bir gaz antlaşması yapan Azerbaycan, bölgenin gaz dağıtım merkezi olacaktır. Eski sistem Sovyetler zamanında inşa edilen hatlardan Türkmen, Kazak, Özbek Kırgız ve Azerbaycan gazını batıya satan Rusya’nın da buna karşı bazı oyunları, hamleleri olacaktır elbette. Elbette bu dağıtım Türkiye üzerinden olacaktır.

Suriye konusunda Rusya Tel-Rıfat’tan çıkarken İran destekli Haşti Şabi çeteleri oradaki havaalanını işgal etmişlerdir. Rusya ile anlaşılmış ancak bunlarla da hesaplaşmak için son restin çekilmesi için gidilirken işi sulandırmak için Rusya’yı da davet etmiştir İran. Mollanın kaçacak yeri kalmamıştır. Bu yeni yönetim İbrahimi yönetimi işbaşına geleli Tahran’ın en işlek caddesinde sabahtan akşama kadar Tayyip Bey aleyhinde eylem yapılmaktadırlar. Polis bu insanlara asla müdahale etmemektedir. İran’ın değişik yerlerinde yönetim aleyhine gösteriler eylemler yapılmaktadır. Yönetim dikkatleri başka yöne çekmek için çabalamaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın İran seferi hayır olur, hayırlara vesile olur inşallah!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sefer Aşır Eraslan Arşivi