Uğur Böceği

Uğur Böceği

Denge

Denge

Bu cambazlar bir ipin üzerine çıkıp bir ucundan öteki ucuna kadar düşmeden geçerlermiş. Elbette burada en önemli olan şey dengedir.

Hayatta bir dengedir; yaşadığımız dünyada bir denge üzerine kurulmuştur; aslında. Gördüğümüz her şeyde denge vardır.

Mesela doktorda yaptırdığımız bir tahlil sonucunda çıkan sonucun dışında kriter olarak alınan alt ve üst değerler mevcuttur. Bu değerler arası normal değerlerdir. Normal değerlerin altı ve üstü sıkıntılı değerlerdir. Bir hastalık belirtisi olabilir. İşte buda bir dengedir.

 Yaz – Kış, Sabah – Akşam, Gündüz – Gece, Soğuk – Sıcak birbirini dengeleyen unsurlardır.

Mesela bu sene yaz çok sıcak geçti deriz ya. İş o mevsimler bile kendi içerisinde bir denge içerisindedir. Onların bile kendi normalleri vardır. Hava bu yaz gününde  ¬-10 derece olması bir dengesizliğin işaretidir.

Ekonomide denge işidir. Borç – Alacak, Üretim – Tüketim, Arz –Talep. Mesela borç çok alacak az, Tüketim çok üretim az, Arz ve Talebin arasındaki farklılıklarda sıkıntıdır.

İşletmenin üretimi çok, talebin az olması sebebiyle borçlar çoğalacak işletme zora girecektir.

İşletmenin üretimi az, talep çok olursa ürünün fiyatlanması çok pahalı olacaktır.

Her zaman deriz ya! Arz talep dengesi diye. İşte bu. Arz talepten, fazla olursa fiyat ucuzlar. Talep arzdan çok olursa fiyatlar artar.

Bu kış patates ve soğan arzı çok düşük olduğundan fiyatlar tavan yaptı. İnsanlar pahalıya soğan patates yemek zorunda kaldı.

Şu an otomotiv, konut, mobilya, beyaz eşya ve bazı iş kollarında arz çok, talep yok. Sonuç işletmeler fiyat kırsa da satış yapamıyor. Bu sebeple işçi çıkartma ile sonuçlanıyor.

Dedim ya; burada önemli olan denge. Şu an piyasada işlerin az olması. Piyasada dönen paranın en büyük payı toplayan genelde gıda sektöründe özellikle ülkemizi saran kartel marketler olması manidardır.

Para halka inmiyor. Zaten işsizler ve de düşük emekli maaşı alanlar ister istemez en büyük darbeyi alan kesim.

Burada önemli olan insanların maaşları arasındaki uçurumu kaldırmak gerekir. Mesela asgari ücretten aşağıda emekli maaşı olmasın ve de milletvekili maaşı asgari ücretin mesela 5 katı olsun. Milletvekilleri kendi maaşlarını artırmak için asgari ücrete zam yapsınlar.

Biz insanlar dünyaya iyi davranmadığımızdan dolayı mevsimler karıştı. Yağmurlar seller feryat figan. Savaşlar, nükleer denemeler, nükleer atıklar, çöpten dağlar, çöpten adalar. Plastiklerin, poşetlerin,  pillerin ve daha nicelerinin doğaya zararı inanılmaz boyutta. Belki de her insan büyük ya da küçük dünyaya zarar veriyor. Dünyaya zarar vermeyen her insana sonsuz teşekkürler.

Birde dünyayı yöneten ülkeler, liderler ve de onların üzerinde bile olan aileler var. Birçok ülkeden daha zengin insanlar. Onlar zengin ama dünyada savaş, açlık, temiz su kaynağı yokluğundan veya birçok sebepten ölen insanlar.

İşte hayatın en önemli nirengi noktası dengedir. Denge ne zaman bozuldu; işte o zaman savaşlar, açlık, ekonomik krizler ortaya çıkar.

Son sözüm o ki! Dünyada ve ülkemizde dengeleri iyi korumalıyız. Öncelikle sağlıklı şeyler yiyerek, içerek kendimize, doğaya, insanlara, hayvanlara ve de bitkilere hatta kullandığımız her materyale saygı duymalıyız. Eşyalarımızı daha verimli kullanmalıyız. Suyu, elektriği yiyecek ve içeceklerimizi israf edip dengemizi bozmayalım.

Geçenlerde bir gün üç Suriyelinin içinde bulunduğu otomobil içindeki bombalar patladı üç Suriyeli öldü. İyilik yaptığımız Suriyelilerde sonuçta öncelikle ekonomimiz başta olmak üzere bizim bütün dengemizi bozdu. Bir an önce ülkelerine gittikleri günü milletimle beraber özlemle bekliyorum. Kısacası son zamanlarda ülkemizdeki sosyoekonomik dengemizi bozan en önemli faktör olarak görüyorum.

 Kaydı olmayan Suriyeliler gidecek, kaydı olanlar uyum kurslarına alınacakmış. Bence Suriyelilerle bizim kanımız uyuşmaz. Kan uyuşmazlığı son derece tehlikeli bir hastalıktır.

Tak sepeti koluna, haydi herkes kendi yoluna!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uğur Böceği Arşivi