İhsan Akça

İhsan Akça

Devletlerarası daimi küslük olmaz

Devletlerarası daimi küslük olmaz

İnsanlar arasında da daimi küslük olmaz. Daimi küslüğü gerektiren durumlar ne kadar kötü ve zor olsa bile bir gün bunların unutulması gelecek nesle böyle kırgınlıkların bırakılmamasının daha iyi bir düşünce tarzı olacağını düşünüyoruz. Bu durum devletlerarasında da çok önemlidir. Devletlerarasında da devamlı küslüğün neticeleri hiç iyi olmamaktadır. Onun için rahmetli siyasetçimizin her zaman söylediği bir sözü vardı “dün dündür, bugün bugün” onu hiç unutmayalım. Devletlerin karşılıklı menfaatleri bunu gerektirir.

Bunu tarihi gerçeklerle hatırlamaya çalışalım. Kurtuluş savaşının Türk milletine karşı en önemli suçlusu Anadolu’yu işgale gelen yunan ordusudur. Yunan ordusu İzmir’den çıkmış iç Anadolu bölgesinde Polatlı yakınlarına kadar gelmiştir. Buradan yunan ordusunu çıkarmak kolay olmamış işgali altındaki halkımıza çok zülüm yapmıştır. Türk ordusu önce Sakarya’da sonra 30 Ağustos’ta Yunan ordusunu yenerek 9 Eylül’de yurdumuzdan kovmuştur. Sözün özü Yunanlılarla en büyük düşmanlığı yaşayan Türk halkı onun esir düşen komutanına bile kötülük yapmamıştır. Savaş bittikten sonrada ulu önder Mustafa Kemal ilk barışı ve dostluğu Yunanistan’la yapmıştır.

Yakın zamanda İran ile Irak senelerce savaşmış karşılıklı olarak birbirine büyük zararlar vermiştir. O zamanlar geçmiş şimdiki zamana gelmişiz İran ile Irak birbirine yardım etmekte Irak’ın toprak bütünlüğünün sağlanmasında yardımcı olmaktadır. Demek ki devletlerarasında devamlı küslükler olmaz olamaz çünkü karşılıklı menfaatler buna engeldir. Türk milletinin Rusya ile uçak düşürülme olayında arası açılmış karşılıklı restleşmeler olmuş neredeyse silahlı çatışma olacağından bahsedilmiştir. Ama şimdi görüyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Rusya’nın karşılıklı menfaatleri öne çıkmış küslükler kaldırılmış her iki devletin çıkarları ön plana çıkmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Rusya ve İran bir araya gelerek bölgemizdeki ırak ve Suriye olaylarına el atmışlar her iki devletin toprak bütünlüğünü korumak için müşterek çalışmaktadırlar. Bütün bunlarda gösteriyor ki devletlerarasında devamlı küslükler olmaz.

Dün birbirine rest çeken devletler bir de bakarsınız ki bugün bir masa etrafında toplanmış konuşuyorlar. Bu böyle olmalıdır. Her devlet kendi milletinin menfaati için karşı devletlerle konuşmak asgari müştereklerde birleşerek kendi milletinin menfaatini korumak zorundadır. Bu nedenle dün kötüleştiniz bugün nasıl bir araya geliyorsunuz denemez. Bunları bazı devletlerin arabuluculuğuyla da yapabilirler amaç sulh içinde karşılıklı menfaatleri korumaktadır.

Şimdi görüyoruz ki Yunanistan Başbakanı yurdumuzu ziyaret ediyor, bunlar olacaktır. Yukarıda da söylediğim gibi devletlerin karşılıklı menfaatleri bunu gerektirmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İhsan Akça Arşivi