Ankara’da sokak hayvanları için yol haritası belirlenecek

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sahipsiz sokak hayvanlarının sorunlarına yönelik çözüm üretilmesi amacıyla Başkent’te ilk kez “1. Ankara Sokak Hayvanları Çalıştayı” düzenledi.

Ankara’da sokak hayvanları için yol haritası belirlenecek
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sahipsiz sokak hayvanlarının sorunlarına yönelik çözüm üretilmesi amacıyla Başkent’te ilk kez “1. Ankara Sokak Hayvanları Çalıştayı” düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın ev sahipliğini yaptığı Çalıştaya, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da katıldı.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN İLK BULUŞMA

Sahipsiz hayvanların sorunları, bakım koşulları, beslenme sorunları, insan ve hayvan ilişkilerinin tüm yönleriyle ele alındığı ve tarafların ilk kez buluştuğu çalıştaya hayvanseverler kadar Sivil Toplum Kuruluşları da yoğun ilgi gösterdi. Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanlarına yönelik sürdürdüğü aşılama, kısırlaştırma, tedavi süreci, bakım çalışmaları ve beslenme hizmetleri konularında katılımcılara ayrıntılı bilgi verildi.

SOKAK HAYVANLARININ SAVUNUCUSU OLACAĞIZ

Hayvanların refahı için daha sağlıklı yaşam koşullarının iyileştirilmesi noktasında öneriler kadar eleştirilerin de dile getirildiği çalıştayda Başkan Yavaş, Başkent’te yaşayan tüm vatandaşlara ve STK’lara dayanışma çağrısı yaptı ve şu mesajları verdi, “Bu çalıştay, Ankara’da ilk kez düzenleniyor olmakla beraber, benim için herhangi bir insan sağlığı kurultayı’ndan farklı değildir. Bizim yönetim anlayışımızda, aile bireylerimizin sağlıkları ve hayat standartları hangi önemdeyse, sokak canlılarının hangi şartlar altında hayatlarını sürdürdükleri de aynı öneme sahiptir. Ankara’da yaşayan sokak hayvanlarının temel sorunlarını tespit edip, sizlerin bu sorunların çözümü için bizlere tavsiyelerinizi dinlemeyi ve birlikte ulaşacağımız çözüm yollarını hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Daha göreve geldiğimiz ilk hafta, Batıkent’te yaşanan katliamın ardından, Türkiye’de ilk kez bir Belediye davaya müdahil olma talebinde bulundu. Ardından bunun kabulü ile yine Türkiye’de ilk kez bir belediye müşteki sıfatıyla davaya çağrıldı. Bunun önemi şudur: Bu konuda eğer ki az ceza alan birisi olursa, artık Ankara Büyükşehir Belediyesinin itiraz hakkı bulunacak ve sokak canlılarının hakkı hukuken sonuna kadar savunulacaktır. Bu durum bizim bu konuya ne kadar önem verdiğimizi de göstermektedir.”

BİR SORUN VARSA BUNU ORTAK AKILLA ÇÖZECEĞİZ

Ankara’nın nüfusunun 6 milyona yaklaştığını, Başkent’te hemen her konuda yeterli gönüllüye sahip vatandaşın olduğunu söyleyen Başkan Yavaş, Avrupalı nasıl çözdüyse, gelişmiş ülkeler nasıl çözdüyse biz de belli bir çağdaş bakışla çözmeye çalışacağız şeklinde konuştu ve sözlerine şöyle devam etti, “Biz Mucize yaratmayacağız. Herhangi bir sorun varsa bunu o soruna duyarlı olan insanlarla birlikte çözelim. Herkesin aynı şekilde duyarlı olmadığını biliyoruz ama bir konuda duyarlılık varsa en azından o duyarlı insanların mutlaka çözüm önerileri de vardır diye düşündük. Söz alan hayvan severlerden aklımıza gelmeyen bir çok eksiğimiz olduğuna inandığımız önerileri duymuş olduk.”

HEDEF TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR ANKARA

Duyarlı olan tarafların ve hayvan severlerin talepleri doğrultusunda ortak çözüm yolu bulup en iyisini yapmak ve bu sorunu kökünden çözmek istediklerini belirten Başkan Yavaş, “En azından sokak hayvanları sorununu Ankara’da çözüp Türkiye’de örnek olmaya çalışacağız. Bunu ben başarabileceğimize inanıyorum. 153 Mavi Masa’ya sokak hayvanlarıyla ilgili hayvanların susuz kalması, araba çarpması gibi çeşitli telefonlar gelirken bir yandan da ısırıklarla ilgili ve köpeklerin saldırısıyla ilgili de telefonlar geliyor. Hem bu şekilde şikayet eden vatandaşların şikayetini ortadan kaldıracak hem de hayvanseverlerin duyarlılığına cevap verecek şekilde çözüm bulmaya çalışacağız. Bir devlet politikası olarak da bir insan olarak da bunu bir canlıya karşı yapılacak vazife olarak görüyorum. Onun için yürütme konseyinde veya barınaklarda bu çabalarımızda bizimle beraber olmak isteyen gönüllü arkadaşlarımıza kapımız açık. En doğru yolun bu olduğunu, ortak akılla çözülmesi gerektiğini, bilimle ve üniversitelerle işbirliği yaparak çözülmesi gerektiğine inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.