Başbakan Sunak açıkladı: İngiltere'de erken seçim kararı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kral 3. Charles'tan parlamentonun feshedilmesini isteyerek ülkede erken genel seçimin 4 Temmuz'da yapılacağını açıkladı. Sunak, Buckingham Sarayı'na giderek resmi talebini iletti ve bu karar, Muhafazakar Parti'nin bir süredir baskı altında olduğu bir dönemde alındı.

Başbakan Sunak açıkladı: İngiltere'de erken seçim kararı
Yayınlanma:

İngiltere'de seçimler beş yılda bir düzenleniyor ve son genel seçim Aralık 2019'da yapılmıştı. O seçimde, Muhafazakar Parti 80'i aşkın sandalye farkıyla Avam Kamarası'nda çoğunluğu elde etmişti. Ancak, son yerel seçimlerde büyük kayıplar yaşayan parti, uzun süredir ekonomi ve diğer konulardaki olumsuz gelişmeler nedeniyle eleştirilerin hedefindeydi.

Ana muhalefet İşçi Partisi lideri Keir Starmer, seçim tarihinin açıklanmasını "ülkenin ihtiyaç duyduğu ve beklediği an" olarak nitelendirdi. Starmer, seçimlerin değişim fırsatı sunduğunu belirterek, halkın bu fırsatı değerlendireceğine inandığını ifade etti.

Muhafazakar Parti, 2010'dan bu yana iktidarda bulunuyor ve ilk beş yıllık dönemde Liberal Demokratlar ile koalisyon hükümeti kurmuştu. Parti, özellikle Brexit süreci ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ekonomik baskılar altında bulunuyor.

3 Mayıs'ta yapılan yerel seçimlerde Muhafazakar Parti büyük kayıplar yaşadı. İşçi Partisi 185 ek sandalye kazanarak belediye meclis üyeliğini 1140'a çıkarırken, Muhafazakar Parti 473 sandalye kaybederek 513'e geriledi. Kaybedilen sandalyelerin bir kısmı Liberal Demokratlar, Yeşiller ve bağımsız adaylara geçti.

Son kamuoyu yoklamaları, İşçi Partisi'nin uzun süredir önde olduğunu gösteriyor. Mayıs ayı anketlerine göre, İşçi Partisi yüzde 44, Muhafazakar Parti yüzde 23, aşırı sağcı Reform Partisi ise yüzde 11 oy oranına sahip.

4 Temmuz'da yapılacak genel seçimlerde, İngiltere parlamentosunda kanunları ve politikaları belirleyecek 650 milletvekili seçilecek. Bu milletvekilleri, Londra merkezli parlamentonun iki meclisinden biri olan Avam Kamarası'nda görev yapacaklar.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.