Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Biden'ın sunduğu 'Gazze'de hemen ateşkes' teklifini kabul etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu ve ilk aşamasında Gazze’de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep eden karar tasarısını kabul etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Biden'ın sunduğu 'Gazze'de hemen ateşkes' teklifini kabul etti
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yapılan oylamada, 15 üyeli BMGK'da ABD'nin sunduğu karar tasarısı 14 "evet" oyu alırken, Rusya "çekimser" oy kullandı.

Kabul edilen kararda, Mısır, ABD ve Katar tarafından yürütülen diplomatik çabalara vurgu yapılarak, Biden'ın 31 Mayıs'ta sunduğu 3 aşamalı teklif memnuniyetle karşılandı. İsrail'in teklifi kabul ettiği belirtilen kararda, Hamas'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı.

Karar uyarınca:

İlk aşamada: Hemen ateşkes sağlanacak, kadın, yaşlı ve yaralı esirler serbest bırakılacak, Filistinli esirler takas edilecek, İsrail güçleri Gazze'deki nüfuslu bölgelerden çekilecek, insani yardım artırılacak, temel hizmetler yeniden inşa edilecek ve Filistinli siviller evlerine dönecek.

İkinci aşamada: Krizin nihai olarak sonlandırılması için geri kalan esirlerin tümü serbest bırakılacak ve İsrail'in tüm Gazze'den çekilmesi istenecek.

Üçüncü aşamada: Gazze için birkaç yıla yayılan yeniden inşa planı başlatılacak ve ölen esirlerin cesetleri teslim edilecek.

İlk aşama için müzakerelerin 6 haftadan fazla sürmesi halinde, ateşkesin müzakereler bitene kadar devam edeceği vurgulandı. Tarafların anlaşma hükümlerine uymasının önemi belirtildi ve BMGK ile BM üyelerinden destek istendi. Karar ayrıca iki devletli çözümü destekleyen bir karar olarak dikkat çekti.

Çıkan ateşkes kararına Hamas’tan da destek ve memnuniyet mesajları geldi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.