BM: Gazze'deki enkaz ve moloz Ukrayna'dakinden fazla

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda meydana gelen enkaz ve moloz miktarının, 2 yıldan uzun süredir Rusya ile savaşan Ukrayna'dakinden daha fazla olduğunu bildirdi.

BM: Gazze'deki enkaz ve moloz Ukrayna'dakinden fazla
Yayınlanma:

BM Mayın Eylem Servisi (UNMAS), 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden İsrail saldırılarının Gazze'de oluşturduğu enkaza dikkat çekti. Nisan ortasına kadar, Gazze Şeridi'nde metrekare başına 300 kilograma denk gelecek şekilde toplam 37 milyon ton enkaz oluştuğu tahmin edildi.

UNMAS'ın Filistin'deki programının başkanı Mungo Birch, "Gazze'de Ukrayna'dan daha fazla enkaz var. Bu, Ukrayna'nın 1000 kilometrelik ön hattıyla kıyaslandığında oldukça dikkat çekici. Ancak Gazze'nin uzunluğu sadece 40 kilometre." şeklinde konuştu.

Birch, Gazze'deki enkazı temizleme çalışmalarının sadece patlamamış mühimmatla sınırlı olmadığını belirterek, asbest gibi zehirli maddelere maruz kalma riskine de dikkat çekti.

Gazze'deki molozda 800 bin tonun üzerinde asbest bulunduğu tahmin edilirken, Birch, "Bu moloz büyük olasılıkla patlamamış mühimmatla yoğun şekilde kirlenmiş durumda ancak diğer tehlikeler nedeniyle temizleme işlemi daha da karmaşık hale gelecektir." dedi.

Birch, patlamamış mühimmat ve kanserojen kimyasallara karşı önlemler alacaklarını ve Gazze'nin temizlenmesi için 5 milyon dolarlık bir ödenek bulunduğunu ancak önümüzdeki 12 ay için 40 milyon dolara, Gazze'nin tamamen güvenli hale getirilmesi için ise 100 milyon dolardan daha fazla paraya ihtiyaç duyulacağını vurguladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda şu ana kadar 35 bine yakın Filistinli yaşamını yitirdi. Bu kayıpların yaklaşık yüzde 70'ini kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.