Bulgaristan halkı erken genel seçim için yarın sandıkta

Bulgaristan halkı erken genel seçimler için yarın sandık başına gidecek. Son 2 yılda 5. kez seçime giden Bulgaristan, istikrarlı bir hükümet kurmak istiyor.

Bulgaristan halkı erken genel seçim için yarın sandıkta
Yayınlanma:

Bulgaristan'da 22 Haziran 2022’de Başbakan Kiril Petkov liderliğindeki koalisyon hükümeti mecliste yapılan güven oylamasını kaybetmişti ve 2 Ekim'de sandığa gidilmişti. Diğer yandan ülkede 4 Nisan 2021, 11 Temmuz 2021 ve 14 Kasım 2021’de yapılan genel seçimlerin ardından da hükümeti kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Bulgaristan halkı bu seçimle 49. Halk Meclisi'nin 240 milletvekilini belirleyecek. Seçimlerde 15 parti ile 7 koalisyondan 5 bin 621 aday meclise girmek için yarışacak. 6 milyondan fazla seçmenin bulunduğu ülkede 11 bin 818 sandıkta yerel saatle 07.00’de başlayacak oy verme işlemi, 20.00'de sona erecek.

Kağıt oy pusulasının kullanılacağı seçimlerde 300'den fazla seçmenin olduğu sandıkta elektronik makinelere de yer verilecek.

OY SAYMA İŞLEMİ İLK KEZ VİDEO İLE KAYDA ALINACAK

Seçimlere herhangi bir şaibenin girmemesi için sandık merkezlerinde oy sayma işlemi ilk kez video ile kayda alınacak. Yurt dışında yaşayan Bulgaristanlılar 61 ülkede kurulan 737 sandıkta oy kullanabiliyor olacak. Son 2 yılda yapılacak 5. erken genel seçim, 87.7 milyon levaya (936 milyon 45 bin Türk Lirası) mal olacak.

SEÇİME KATILIMIN ARTMASI BEKLENMİYOR

İstikrarlı bir hükümet isteyen Bulgaristanlıların 2 Ekim 2022’deki son genel seçimlere katılım yüzde 39.4 olurken, yarın da bu oranın yükselmesinin beklenmediği belirtiliyor.

Bulgaristan erken genel seçimleri için Türkiye'de de 24 ilde 162 sandık kurulacak bu sayede çifte vatandaşlar da oy kullanabilecek.

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, yerel medyaya verdiği röportajda, "Bu yıl çifte vatandaşlar, her iki ülkenin geleceğini çizecek. Önce 2 Nisan’da Bulgaristan’ın 49. Halk Meclisi için sandık başına gidecekler, daha sonra 14 Mayıs’ta Türkiye’deki genel seçimlerde oylarını verebilecekler" ifadelerini kullandı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.