Dünyada askeri silahlanmada rekor artış

Dünyada son 10 yılda askeri silahlanmada yüzde 50 artış olduğu, harcamaların yarısının ise ABD tarafından yapıldığı açıklandı. 

Dünyada askeri silahlanmada rekor artış
Yayınlanma:
Güncelleme:

Dünyada son 10 yılda askeri silahlanmada yüzde 50 artış olduğu, harcamaların yarısının ise ABD tarafından yapıldığı açıklandı. 
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SİPRİ), askeri silahlanmada sadece geçen sene yüzde 6 artış meydana geldiğini bildirdi. SİPRİ yıllık raporunda, 2017'de silah ve askeri harcamalar için bin 400 milyar dolar harcandığı, bunun toplam gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2,5'ine tekabül ettiği belirtildi. Bu 6,6 milyarlık dünya nüfusuna göre kişi başı 202 dolara denk geliyor. 

Dünyada en çok silahlanma harcamasını ABD yapıyor. ABD geçen sene 547 milyar dolar askeri harcama yaptı. Bu da küresel harcamanın yüzde 45’i demek oluyor. SİPRİ, ABD'nin geçen seneki askeri harcamalarının 2.Dünya Savaşı'ndan bu yana her zamankinden daha yüksek olduğunu belirtti. ABD'den sonra ise İngiltere, Çin, Fransa ve Japonya geliyor. 

Son 10 yılda askeri harcamalarda bölgesel bazda en çok artış ise yüzde 162 ile Doğu Avrupa'da gerçekleşti. Bunda en büyük pay askeri harcamaları geçen sene yüzde 15 olan Rusya’ya ait. Kuzey Amerika'da ise aynı dönemde yüzde 65 artış görüldü. ABD'nin bu artışta büyük oranda payı bulunuyor. Son 10 yılda Orta Doğu'daki askeri harcamalarda artış yüzde 65, Güney Asya'da ise yüzde 60 oranında oldu. Çin'in son 1 senede askeri harcamalarını 3 kat artırdığı belirtildi. 

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.