Fransa'da emeklilik yaşının arttırılmasına tepkiler çığ gibi büyüyor

Fransa'da Anayasa Konseyinin, emeklilik yaşını 64'e çıkarmasına vatandaşlardan tepki büyüdü.

Fransa'da emeklilik yaşının arttırılmasına tepkiler çığ gibi büyüyor
Yayınlanma:

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden Milletvekili Mathilde Panot, "Fransız halkı, nefes nefese kalan bir rejimin son çırpınışlarına tanık oluyor. Anayasa Konseyinin kararı bunun göstergesi." yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu reformu yürürlüğe koymaması gerektiğini belirtti.

Ulusal Birlik (RN) partisinin eski cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, referandumun geri çekilmesini sağlayacak değişimin hazırlanması konusunun halkın elinde olduğunu vurgulayarak, son sözün her daim halkın söylediğini belirtti. Ancak Le Pen, referandumun "adaletsiz" olduğunu ifade etti.

Fransa Komünist Partisi (PCF) Genel Sekreteri ve milletvekili Fabien Roussel ise konseyin kararının ardından, "Artık bir volkanın üzerindeyiz. Halka çağrıda bulunuyorum: 1 Mayıs'ta, herkes sokağa çıksın!" şeklinde açıklama yaptı.

Ülke genelinde 16 Mart'tan bu yana devam eden protestolarda, 1000'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Hem muhalefet hem de hükümet, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için Anayasa Konseyine başvurmuştu. Konsey, reforma ilişkin 6 maddeyi tamamen veya kısmen reddederken, emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddenin ise onaylanmasına karar verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.