"Gazze Şeridi'nde 360 bin yapı kısmen zarar gördü veya tamamen yıkıldı"

BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmaların etkisi altında kalan altyapı ve yapılar hakkında çarpıcı bir rapor yayınladı.

"Gazze Şeridi'nde 360 bin yapı kısmen zarar gördü veya tamamen yıkıldı"
Yayınlanma:

Raporda, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının yol açtığı hasarın boyutlarına dair çeşitli kurum ve kuruluşların verilerine yer verildi.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu (PCBS), BM Uydu Merkezi (UNOSAT) ve CUNY Graduate Center ile Oregon Devlet Üniversitesi tarafından sağlanan verilere dayanarak hazırlanan rapor, Gazze Şeridi'nde yaşanan trajik durumu gözler önüne serdi.

PCBS'nin verilerine göre, Gazze Şeridi'nde bulunan 360 bin yapıdan fazlası kısmen zarar gördü veya tamamen yıkıldı. Bunların içinde 25 bin binanın ağır hasar aldığı veya tamamen yıkıldığı tespit edildi. Ayrıca, 305 okul veya üniversitenin zarar gördüğü, bunlardan 100'ünün tamamen yıkıldığı bildirildi.

Sağlık kurumlarının da ciddi şekilde zarar gördüğü raporda belirtildi. 32 hastane hizmet dışı kaldı, 25 hastane füze saldırıları nedeniyle hasar gördü ve 649 sağlık tesisi etkilendi. Ayrıca, 3 kilise ve 290 cami yıkıldı, 168 kamu binası tahrip edildi.

UNOSAT'ın uydu verilerine göre, 19 Nisan 2024 tarihinde Gazze Şeridi'nde toplam 123 bin 706 hasarlı yapı tespit edildi. Bu yapıların 34 binden fazlası tamamen yıkıldı, 17 bini ağır hasar aldı ve 128 binden fazla evde hasar oluştu.

CUNY Graduate Center ve Oregon Devlet Üniversitesi'nin analizlerine göre ise Gazze'de büyük olasılıkla 138 bin ile 172 bin arasında bina tamamen yıkıldı veya hasar gördü. Bu, Gazze Şeridi'ndeki binaların yüzde 48 ile yüzde 59,8'ine denk geliyor.

Raporda, ESCWA, PCBS, UNOSAT ve Oregon Devlet Üniversitesi arasındaki işbirliğinin önemi vurgulanarak, uydu görüntüleri ve saha çalışmalarından elde edilen verilerin daha iyi kullanılması için ortak çaba sarf edilmesi gerektiği belirtildi. Gazze'deki altyapı ve yapıların yeniden inşası için uluslararası çabaların artırılması çağrısında bulunuldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.