Gazze'de acil durum sinyali: Kıtlık başladı!

Gazze Şeridi'ndeki Filistin hükümeti, İsrail'in "Refah" ve "Kerem Ebu Salim" sınır kapılarını kapatmasının ardından bölgede yeniden kıtlık başladığını duyurdu. Hükümet, insani yardımların ulaşabilmesi için İsrail'e "askerlerini Refah Sınır Kapısı'ndan çekme" çağrısında bulundu.

Gazze'de acil durum sinyali: Kıtlık başladı!
Yayınlanma:

Filistin hükümeti tarafından yapılan açıklamada, "İsrail'in Refah ve Kerem Ebu Salim sınır kapılarını kapatması, Gazze ve kuzeydeki bölgeleri yeniden kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır" denildi. İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a başlattığı kara saldırıları ile on binlerce insanın kentten ayrılmak zorunda kaldığı ve Gazze'nin orta ve güney kentlerinde gıda güvenliği krizinin giderek şiddetlendiği belirtildi.

ABD'nin Gazze Şeridi'nde inşa ettiği liman hatırlatılarak, insani yardımların ulaştırılmasında en uygun ve etkili yolun kara sınır kapıları olduğu vurgulandı. İsrail'e "askerlerini Refah Sınır Kapısı'ndan çekme" çağrısı yapılan açıklamada, uluslararası topluma da Gazze Şeridi'ndeki insanları açlıktan kurtarmak için "acilen müdahale etmeleri" çağrısında bulunuldu.

NE OLMUŞTU?

İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması uyarısında bulunmuştu. Ardından, 7 Mayıs'ta İsrail ordusu, Gazze’nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır'la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu. İsrail Güvenlik Kabinesi de 10 Mayıs'ta Refah kentindeki kara saldırılarının "alanının genişletilmesine" ilişkin kararı onaylamıştı.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 103'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere 35 bin 303 Filistinli yaşamını yitirdi, 79 bin 261 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da büyük ölçüde tahrip edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.