Güney Kıbrıs’ta 3 seçmenden biri sandığa gitmedi

Güney Kıbrıs’ta dün gerçekleştirilen milletvekilliği seçimlerine sandığa gitmeyenlerin oranı damga vurdu. Sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 33,26...

Güney Kıbrıs’ta 3 seçmenden biri sandığa gitmedi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Güney Kıbrıs’ta dün gerçekleştirilen milletvekilliği seçimlerine sandığa gitmeyenlerin oranı damga vurdu. Sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 33,26 olarak açıklandı.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Fileleftheros gazetesi, “Boykot Değişiklik Getirdi - AKEL ve EDEK İçin Yenilgi, DİSİ’nin Oyları Düştü, DİKO Kilit Parti” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ta dün gerçekleştirilen seçimlerde sandığa gitmeyenlerin oranının rekor kırarak yüzde 33,26’ya ulaşmasının seçimlere damgasını vurduğunu yazdı. Gazete, her üç kişiden birinin partilere sırtını dönerek sandığa gitmediklerini, bu sebepten ötürü seçim sonuçlarının her şeyi alt üst edecek şekilde ortaya çıktığını belirtti. Güney Kıbrıs’taki iki büyük parti, AKEL ve DİSİ oy kaybı yaşarken, bu oy kaybı AKEL’de daha fazla oldu. AKEL 2011 yılında gerçekleştirilen seçimlerde yüzde 32,67 oranında oy alarak 19 milletvekilliği kazanırken, dünkü seçimlerde aldığı oy oranı yüzde 25,67, kazandığı sandalye sayısı ise 16 oldu. AŞIRI SAĞ PARTİ ELAM PARLAMENTODA Bir diğer dikkat çekici unsur ise, aşırı sağcı ELAM partisinin bir önceki seçimlerde aldığı yüzde 1,08’lik oranı yüzde 3,71’e yükseltmesi ve iki milletvekiliyle meclise girmeye hak kazanması oldu. Güney’de seçim sonuçları ise şöyle: Seçmen sayısı: 543 bin 186, oy verenlerin sayısı: 362 bin 541, boş oy: 3 bin 478, geçersiz oy: 7 bin 674, oy kullanmayanların sayısı: 180 bin 645 ve geçerli oy sayısı: 351 bin 389. DİSİ: Yüzde 30,68’yle 18 milletvekili (önceki vekil sayısı 20 idi), AKEL: yüzde 25,67’yle 16 milletvekili (19), DİKO yüzde 14,49’la 9 milletvekili (9), EDEK yüzde 6,18’le 3 milletvekili (5) Vatandaşlar İttifakı yüzde 6,01’le 3, Dayanışma Hareketi yüzde 5,24’le 3, Ekologlar yüzde 4,81’le 2 milletvekili (1) ve ELAM yüzde 3,71’le 2 milletvekili çıkardı. Gazete, dünkü seçimlerin sonuçlarının oy ve sandalye sayısı kaybeden EDEK için de bir yenilgi olduğunu, mevcut koşullarda ise çok az oy kaybeden ve aynı milletvekilliği sayısında kalan DİKO’nun kazananlar arasında varsayılabileceğini belirtirken Vatandaşlar İttifakının da artık mecliste yer alacağına vurgu yaptı. DİSİ’den ayrılan Eleni Teoharus’un kurduğu Dayanışma Hareketi’nin kurulmasının üzerinde henüz yüz gün geçmiş olmasına karşın 3 milletvekilliği kazanmayı başardığını ifade eden gazete, Teoharus’un da milletvekili olmayı başardığının altını çizdi. Gazete ayrıca, dünkü seçimlerin sonucunda Solon Kasinis (DİSİ), Stefanos Stefanu (AKEL), Yorgos Lillikas (Vatandaşlar İttifakı), Hristos Hristu (ELAM), Marinos Sizopulos (EDEK) ve Eleni Mavru (AKEL) gibi isimlerin ilk kez Rum meclisine girenler arasında yer aldıklarını vurguladı. Diğer gazeteler Güney Kıbrıs’taki seçimleri şu başlıklarla yansıttılar: Politis: “ ‘8’in Gölgesinde İttifaklar Bilmecesi - İlk Sınav Meclis Başkanının Seçiminde - Üçte Biri Oy Vermedi”. Simerini: “Meclisteki Siyasi Harita Sekiz Partiyle Değişiyor - İki Kutupluluk İçin Ağır Yenilgi”. Haravgi: “Alınan Darbeye Rağmen Mücadeleden Geri Adım Atmak Yok - Sekiz Partili Meclis - ELAM’ın Girişi Rezalet”. Alithia: “Boykot Meclisi - Birinci DİSİ, Sekiz Partili Meclis”.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.