New York Times'ın gazeteci kılavuzu: Gazze'de soykırım, katliam demek yasak

Amerikan basınının uzun yıllardır etkin olan gazetesi The New York Times (NYT), İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları ele alan haberlerinde "soykırım" ve "etnik temizlik" gibi ifadeleri kullanmamaları konusunda çalışanlarına direktif verdiği ortaya çıktı.

New York Times'ın gazeteci kılavuzu: Gazze'de soykırım, katliam demek yasak
Yayınlanma:

The Intercept haber sitesinin ortaya çıkardığına göre, NYT yönetimi, Gazze'deki saldırıları ele alan haberlerde "kullanılmayacak kelimeler kılavuzu" hazırladı. Bu kılavuza göre, Gazze'deki olaylar için "soykırım" ve "etnik temizlik" gibi ifadelerin kullanılmaması talimatı verildi.

NYT editörleri Susan Wessling, Philip Pan ve diğer yetkililer tarafından hazırlanan kılavuzda, bu tür kelimelerin duygusal bir yük taşıdığı ve bilgiyi objektif bir şekilde aktarmaktan uzak olduğu belirtildi. Kılavuz, haberlerde netlik ve doğruluk odaklı olunması gerektiğini vurguladı.

Buna ek olarak, kılavuzda Filistin'in "nadir durumlarda" bahsedilmesi ve "işgal altında" ifadesinin kullanılmaması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler'in (BM) İsrail'in 1948'de kurulmasından bu yana "Filistinli mülteci kampları" ifadesinin kullanılmaması istendi.

The Intercept'e göre, bu kılavuzun uygulanmasında çelişkili yaklaşımlar göze çarpıyor. Gazeteciler, NYT'nin Filistin'e yönelik İsrail saldırılarını ele aldığı haberlerde kılavuza sıkı sıkıya bağlı kalırken, İsrail'e yönelik saldırılar hakkında bu kelimelerin kaçınıldığını ifade ediyorlar.

NYT'nin bu kılavuzu hazırlaması ve uygulaması, gazetenin tarafsızlığı ve objektifliği konusundaki tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.