Norveç'ten tarihi Filistin adımı!

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, ülkesinin 28 Mayıs'ta Filistin devletini uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun olarak resmen tanıyacağını duyurdu. Store, Norveç'in iki devletli bir çözümü benimsediğini ve bu doğrultuda hareket edeceğini belirtti.

Norveç'ten tarihi Filistin adımı!
Yayınlanma:

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği basın toplantısında, Norveç hükümetinin, İsrail ve Filistin arasındaki uzun süredir devam eden çatışmanın çözümünün, yan yana barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devletin varlığıyla mümkün olabileceğine inandığını vurguladı. Store, "On binlerce insanın öldüğü ve yaralandığı bu savaşın ortasında, her iki tarafa da siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmalıyız. Bu alternatif, iki devletli çözümdür" dedi.

İSPANYA VE İRLANDA DA AYNI GÜNDE FİLİSTİN'İ TANIYACAK

Norveç'in yanı sıra İspanya ve İrlanda da 28 Mayıs'ta Filistin devletini tanıyacaklarını açıkladı. Norveç hükümetinden yapılan açıklamada, Filistin'in tanınmasının, Orta Doğu'daki çatışmaya kalıcı bir çözümün ancak iki devletli çözüm yoluyla sağlanabileceği yönündeki uzun süredir devam eden tutumu yansıttığı belirtildi.

İSRAİL'DEN DİPLOMATİK TEPKİ: BÜYÜKELÇİLER GERİ ÇAĞRILDI

Norveç'in Filistin devletini tanıma kararının ardından İsrail, Oslo ve Dublin'deki büyükelçilerini geri çağırma kararı aldı. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Dublin ve Oslo'daki büyükelçilerin istişare için "derhal" ülkeye çağrıldığını duyurdu. Katz, benzer bir kararın İspanya için de alınabileceğini belirtti.

NETANYAHU İÇİN UCM TUTUKLAMA EMRİ

Norveç, aynı zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarması halinde, Netanyahu'yu tutuklayacağını açıklayan ilk Avrupa ülkesi olmuştu. Bu açıklama, Norveç'in uluslararası hukuka bağlılığını ve insan hakları konusundaki kararlılığını gösteren bir başka adım olarak değerlendirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.