Türkiye'den ABD'ye sert tepki! Savaş gemisi Akdeniz'de kriz çıkarttı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, ABD donanmasına ait geminin Akdeniz'de GKR'ye demirlemesine sert tepki gösterdi.

Türkiye'den ABD'ye sert tepki! Savaş gemisi Akdeniz'de kriz çıkarttı
Yayınlanma:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) donanmasına ait bir geminin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) demirlemesine tepki göstermiştir. Bu durum, KKTC'nin GKRY'ye verilen askeri destek ve silah ambargosunun kaldırılmasına karşı çıkmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da bu durumu değerlendirerek ABD'yi politikalarını gözden geçirmeye çağırmıştır.

ABD'nin, GKRY'ye yaklaşık kırk yıldır uyguladığı silah ambargosunu kaldırması ve Rum askerlerine eğitim vermesi, Amerika'nın GKRY ile yakın ilişkilerini sürdürdüğünü göstermektedir. Son olarak, ABD, Arleigh Burke savaş gemisini Rum Yönetimi'nin kontrolündeki Limasol Limanı'na göndermiştir.

disisleri-bakanliginda-yeni-atamalar-ve-gorevden-almalar-yapildi-h103437-e9e91.jpg

KKTC Dışişleri Bakanlığı bu gelişmeler üzerine tepkisini dile getirmiştir. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin GKRY'ye askeri destek sağlamaya devam etmesinin, Doğu Akdeniz'de uzlaşma ve diplomasi yerine gerilim ve çatışmayı tercih ettiğini gösterdiği belirtilmiştir.

Bu durum, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerin ve bölgesel istikrarın zorlaşmasına neden olabilir. KKTC ve Türkiye, GKRY'nin tek taraflı adımlarını ve askeri destek almasını endişeyle karşılamaktadır. Bu nedenle, taraflar arasında diplomatik çözüm ve diyaloğun sürdürülmesi önem taşımaktadır."GÖZDEN GEÇİRMEYE DAVET EDİYORUZ"

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı'nın, ABD'ye ait USS Arleigh Burke isimli muhribin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) limanlarından birine demirlemesi hakkında yaptığı açıklamayı güçlü bir şekilde desteklediğini ifade etti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"KKTC ile birlikte defaatle vurguladığımız üzere, ABD'nin bölgede Kıbrıs Türk tarafının hilafına attığı denge bozucu adımlar, bu ülkenin Ada'da uzun yıllar boyunca sürdürdüğü tarafsız konumunu zedelemekte ve Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün önünde engel oluşturmaktadır. ABD'yi bu politikalarını gözden geçirmeye davet ediyoruz. Kıbrıs'ta garantör devlet konumunda bulunan Türkiye'nin her şart ve koşulda Kıbrıs Türklerinin meşru hak ve çıkarlarını savunmayı kararlılıkla sürdüreceğini yeniden vurgulamak istiyoruz."

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.