Yunanistan Türkiye'yi suçladı

Yunanistan Libya'nın kıta sahanlığı içinde bulunan, Akdeniz’de Girit açıklarına sismik araştırma gemisi gönderdi. Libya hükümeti Yunanistan'a nota verdi. Yunan basını ise notayı Türkiye’nin verdirdiğini yazdı.

Yunanistan Türkiye'yi suçladı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ege adalarının Lozan Anlaşması'na aykırı olarak yerleşime açılması ve silahlandırılması ile birlikte kıta sahanlığı tartışması nedeniyle Türkiye ile sürekli gerginlik yaşayan Yunanistan şimdi de Libya ile tansiyonu yükseltti.

Libya’nın Akdeniz’deki egemenlik sınırları içinde kalan bölgeye Norveç’ten getirtilen Ramford Hyperion gemisiyle Girit adası açıklarında dizi sismik araştırması başlatması gerginliğin temelini oluşturdu

Libya araştırmaların, Türkiye ile 2019 yılında imzaladığı ve BM'ye bildirilen deniz yetki sınırlarına ilişkin anlaşmada da gösterilen kıta sahanlığı bölgesi içinde yer aldığını iddia etti.

Yunan elçi Garilidis'i Dışişleri Bakanlığına çağırarak nota veren Libya hükümeti, söz konusu bölgenin kendisine ait olduğunu anımsatıp bölgenin terk edilmesini istedi.

Yunan Kathimerini gazetesi ise Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ankara'da yaptığı görüşmeden hemen önce nota verildiğini anımsatarak Türkiye'nin rolü olabileceğini iddia etti

Türkiye ile Libya arasında 2019'da imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" krize yol açmış, Atina anlaşmanın derhal iptal edilmesini istemişti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.