Dünyada her yıl 17.1 milyon kişi kalp hastalıkları ve inmeden ölüyor

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, her yıl tüm dünyada 17.1 milyon kişinin yaşamını kaybettiği kalp hastalıkları ve inmenin başlıca...

Dünyada her yıl 17.1 milyon kişi kalp hastalıkları ve inmeden ölüyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, her yıl tüm dünyada 17.1 milyon kişinin yaşamını kaybettiği kalp hastalıkları ve inmenin başlıca ölüm nedeni olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Bardakçı, 25-31 Mart Dünya Kalp Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, her yıl dünyada yaşanan ölümlerin yüzde 6'sının hareketsizlikten kaynaklandığını belirtti. Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıklarının geldiğini vurgulayan Bardakçı, "Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır. Sigara kullanımı, kalp hastalıklarına, inmeye (felç), akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olmaktadır" dedi. Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzerinde durulması gerektiğini söyleyen Bardakçı, hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmenin de kalp sağlığını olumlu etkilediğini kaydetti. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmelerinin erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırdığına dikkat çeken Bardakçı, "Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır" dedi. Günümüzde giderek daha fazla kişinin şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tükettiğini bildiren Bardakçı, "Sağlıksız beslenme alışkanlıkları dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur" dedi. Sigarayı bırakmanın ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmanın kalp hastalığı ve inme riskini en aza indireceğini bildiren Bardakçı, sözlerini şöyle tamamladı: "Günümüzde göğsü açmadan kalp ameliyatları da dahil olmak üzere kalp ve damar hastalıklarında son derece iyi gelişmeler elde edildi. İz bırakmadan küçük kesi ile koltuk altından yapılan bu ameliyatla da hasta, daha hızlı iyileşiyor ve taburcu oluyor. Buna rağmen esas önemli olan insanlarımızın hasta olmadan yaşamlarını sürdürebilmeleridir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.