ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

ALES sınavları dün sabah yapıldı. 8 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen ALES 150 dakika sürdü. Peki ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte ALES sınav takvimi ve detaylar..

ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yüzbinler öğrenci bugün ALES heyecanı yaşadı... Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 81 il merkezi ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa ve Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirilen ilkbahar dönemi sınavı saat 9.30'da başladı ve 150 dakika sürdü.

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri), sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer aldı.

ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte,yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor.

Sınav sonucu alınan puanlar, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.

ALES SINAVLARI NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından "geçersiz" sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.

ALES SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bugün yapılan ALES sınavlarının sonucu 25 Mayıs'ta belli olacak. Adaylar sınav sonuçlarına ÖSYM sınav sonuçları açıklama sisteminde görüntüleyebilecekler. Sınav sonuçları adreslere gönderilmeyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.