Azmin zaferi! İnanılmaz başarı

Fatma Canan Çankaya, 13 yıl önce kıkırdak ve kemik problemleri nedeniyle tedavi için geldiği Ankara Üniversitesi’nde okumak istedi.

Azmin zaferi! İnanılmaz başarı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Fatma Canan Çankaya, 13 yıl önce kıkırdak ve kemik problemleri nedeniyle tedavi için geldiği Ankara Üniversitesi’nde okumak istedi.

Çok sayıda ameliyat geçirdi. Tedavi sürecinde istediği bölümü kazandı. Hem okulu hem ameliyatları devam etti. 1 yıl kaydını dahi dondurdu. Hiç kalem tutamayabilirdi, en ıstıraplı zamanında yılmadı. Fen Fakültesi’ni birincilikle bitirdi.

Uzun soluklu tedavi süreci nedeniyle çocukluğu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinin koridorlarında geçen Fatma Canan Çankaya, bu sırada Ankara Üniversitesi öğrencisi olmayı kafasına koydu. 4 yıl önce çalışmasının karşılığını alan Çankaya, ilk tercihi olan Fen Fakültesi Biyoloji Bölümüne yerleşti. Başarısını üniversite yıllarında da devam ettiren Çankaya, en büyük hayallerinden birini gerçekleştirerek fakülteden birincilikle mezun oldu. Çankaya, Beşevler 10. Yıl Yerleşkesi Güneş Meydanı’nda düzenlenen mezuniyet töreninde, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Halıcıoğlu’nun elinden diplomasını aldı. Rektör Ünüvar, 13 yıl önce sağlığı için geldiği Ankara Üniversitesinden çalışkanlığı ve azmi sayesinde birincilikle mezun olan Fatma Canan Çankaya’yı gönülden kutladığını, başarılarının devamını dilediğini ifade etti.

azmin-zaferii.jpg

Genç mezunlara da seslenen Ünüvar, “Fen Fakültesi, insanların sağlıklı olması adına çok temel bir fakülte. Fen Fakültesi olmadan herhangi bir şekilde bir üniversite eğitiminin olması mümkün değil. Fen bilgilerine sahip olmadan iyi bir doktor, iyi bir eczacı, iyi bir mühendis olunması mümkün değil. O yüzden değerli hocalarım sadece Fen Fakültesi mezunlarını yetiştirmiyor, insanlığa hizmet eden bütün alanlardaki kişileri yetiştiriyor” dedi.

“BÜYÜK DÜŞÜNMELİSİNİZ”

Mezunlara her zaman büyük düşünmeleri tavsiyesinde bulunan Rektör Ünüvar, “Bugün bir biyolog, aşı üretimiyle ilgili en kritik noktalarda çalışıyor. O yüzden ben fen fakültesinin 6 bölümünden mezun olan her bir kardeşimin ‘hem Türkiye hem Türk insanı hem de insanlık için çok büyük işler yapabilirim’ diye düşünmesini istiyorum. Diploma sizin için okulun bitişi olabilir, ancak hayatın ve insanlığa hizmetin başlangıcıdır. Onun için hep büyük düşünmelisiniz. Zaten Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu olmak da çok büyük düşünmeyi gerektirir” diye konuştu. Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Halıcıoğlu da fakülte birincisi Fatma Canan Çankaya ile birlikte tüm mezunları kutladığını belirterek, “80 yıllık tarihi ile akademik dünyada önemli bir yer sahibi olan Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu olmak bir ayrıcalıktır” ifadesini kullandı.

“KENDİME VERDİĞİM SÖZÜ FAZLASIYLA TUTTUM”

Fakülte birincisi Fatma Canan Çankaya ise mezunlar adına yaptığı konuşma ile törene katılan herkesi duygulandırdı. Bugün mezuniyet sevinci yaşayan her bir arkadaşının üniversiteye 4 yıl önce farklı hayallerle başladığını dile getiren Çankaya şunları söyledi: “Belki çoğumuz hangi üniversiteye, hangi bölüme gideceğine lise zamanlarında karar verdi. Ama benim için bu süreç çok daha erken başladı. Ankara Üniversitesi ile 13 sene önce hastanede tanıştım. Çocukluğumun geçtiği hastane koridorları ve uzun soluklu tedavi sürecim bu üniversiteyi ve bölümü seçmemde en büyük etken oldu. Üniversite tercih sonuçları açıklandığı zaman tarifsiz bir mutluluk yaşamıştım. İlk tercihim olan Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümüne yerleşmiştim. Kampüse ilk geldiğim zaman her tarafı gezmiştim ve o zaman kendime söz vermiştim ‘bölümü birincilikle bitireceğim’ diye. Sözümü fazlasıyla tutuyorum ve fakülteyi de birincilikle bitiriyorum.”

Çankaya’nın sözleri alanda bulunanlardan büyük alkış aldı. Açış konuşmaları ve dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesinin ardından mezunlara diplomaları takdim edildi. Yaklaşık 250 mezun, Fen Fakültesi andını okuduktan sonra kep atarak mezuniyetlerini kutladı.

YÜRÜYEMEYEBİLİRDİ

Çankaya’nın tedavi sürecinde yaşadığı zorlukları anlatan Fen Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Başar Karaca da fakülte hocalarının, bölüm hocalarının ve ailesinin bu süreçte Çankaya’ya yoğun destek sağladığını söyledi. Karaca, Çankaya’nın öğrencilik dönemlerinde de ameliyatlar yaşadığını, buna rağmen kendisinin ısrarı ve akademisyen olma idealinin inancıyla ayakta kalıp başarılı olduğunu belirterek, “Son senesinde 65 gün yatarak tedavisinde de derslerine ve sınavlarına çalışıp girdi. Kalem tutamaz ve yürüyemez halde olma ihtimaline karşı yılmadı, fizik tedavi ile çabaladı” dedi.

Kaynak:Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.