Çalışma Hayatında “Kadın ve Mobbing” paneli düzenlendi

Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliği ile “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” kapsamında “Çalışma Hayatında Kadın Ve Mobbing Paneli” başarıyla gerçekleştirildi.

Çalışma Hayatında “Kadın ve Mobbing” paneli düzenlendi
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER

EYÜP KARA

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (YBÜ)Sağlık Bilimleri Fakültesi, Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) ve KADEM Ankara Temsilciliği işbirliğinde “Çalışma Hayatında Kadın ve Mobbing Paneli” 700 kişilik kadın çalışan ve öğrenci ağırlıklı katılımcı ile gerçekleştirildi. Programın başlangıcında şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasını takiben; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, YBÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet Karabay’ın açılış konuşmalarıyla devam etti.

mobbing-dekan-aysun-karabulut.jpg

KADINLAR TOPLUMU İNŞA EDENLERDİR

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut açılış konuşmasında “Panel isminin her sözcüğünün anlamlı olduğu, kadının toplumları inşa eden; anne, eş, yönetici, çalışan, sanatçı gibi birçok rolü olduğu, Mobbingin ise çalışma hayatının en önemli sosyal sorunlarından biri olduğunu” vurguladı. Karabulut konuşmasının devamında, “Kadınların her alanda aktif rol almasına özel önem veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve okuma yazma seferberliği projesi ile kadınlarımızın eğitimine, gelişimine yönelik çalışmalarda öncü olan Emine Erdoğan’a teşekkür etti. Konuşmasına Peygamber Efendimiz (SAV)’in “Cennet Anaların Ayaklarının Altındadır” Hadis-i Şerif’iyle konuşmasına devam eden Karabulut, “Kadınların çalışma hayatında, sanatta, siyasette, akademide, bilimde, sporda teknolojide ve diğer sahalarda merkezde yer alması gerektiğini belirtti. Afrin harekâtın da 15 Temmuz hain darbe girişimini önlemede aktif olarak yer alan kadınlarımızı da anan Karabulut, “Allah hepsinden razı olsun” dedi.

mobbing-metin-dogan.jpg

KADINLARA SEÇME SEÇİLME HAKKINI VEREN ÜLKEYİZ

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan açılış konuşmasında “Aslında 18. yüzyılın sonlarında bir sosyalist hareket olarak başlayan bir harekettir. Bir yangın sonucu çok sayıda kadının vefat etmesi ile büyük bir infial oluşuyor ve tarihte ilk defa bir cenaze törenine on binlerce insan katılıyor ve bütün dünyada dikkatleri üzerine çekiyor bu hadise. Peygamber Efendimizin Veda Hutbesinde Müslümanlara kadınların ve erkeklerin birbirleri üzerinde bir hakları olduğuyla ilgili çok güzel öğütleri var. Ama modern anlamda 19. yüzyılın sonunda ve özellikle de 20. yüzyılın başlarında kadınların hakları ve sıkıntılarıyla ilgili yoğun tartışmalar olmaya başlıyor. Daha sonra seçme ve seçilme haklarının elde edilmesiyle devam ediyor. Ne mutluyuz ki bizim ülkemiz kadınlarımıza “Seçme ve Seçilme” hakkını dünyada ilk veren ülkelerdendir. Önderimiz Atatürk’e ne kadar saygı duysak ne kadar öngörülü olduğunu bugün için ifade etsek azdır. Bugün geldiğimiz noktada kadınlarla ilgili bütün problemleri ve sorunların tartışıldığı ve değerlendirildiği dönemdeyiz. Böyle bir toplantıyı yapmakta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

mobbing-mehmet-karabay-001.jpg

TÜRK GİBİ BAŞLIYORUZ, TÜRK GİBİ BİTİREMİYORUZ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet Karabay da konuşmasında “Konu iş yerlerinde psikolojik taciz diye adlandırılan; Mobbing, Başbakanlığımızın 2011 yılında yayınladığı bu konuda bir genelgesi var. Bazen Türk gibi başlıyor ama Türk gibi bitiremiyoruz. Bu işleri kurumsallaştırmak, devam ettirmek sadece Stratejik Eylem Planlarında tutmamak lazım. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle biz buradayız. Bizler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak Mobbing ile mücadele ediyoruz ve bu mücadeleyi kurumsallaştırmakla birlikte devam ettirmek istiyoruz” dedi.

mobbing-1-001.jpg

ÜST DÜZEY KATILIM

Açılış konuşmalarının ardından Sağlık, Akademi ve Kadın konulu ilk panel Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Elif Güner Kazancı’nın moderatörlüğünde YÖK Üyesi Doç. Dr. Zeliha Tufan Koçak “Akademide Kadın”, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder “Çalışma Hayatı ve Kadın”, KADEM Ankara Temsilcisi Zehra Zümrüt Selçuk “KADEM Kadın Çalışmaları” konularında sunum gerçekleştirdiler.

MOBBİNGE BAKIŞ

Sosyo-Psikoloji, Hukuk, Kadın ve Mobbing konulu son panel Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ve Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı İlkay Erdogan Orhan moderatörlüğünde AYBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Nurdan Duman “Psikososyal Boyutuyla Mobbing”, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve MEYAD Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nermin Gürhan “Kadın ve Mobbing”, AYBÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Muharrem Kılıç “Hukuksal Açıdan Kadın ve Mobbing”, MEYAD Başkanı İsmail Akgün de “Mobbinge Bakış” konularında sunum gerçekleştirdiler.

AKGÜN’DEN MOBBİN HAKKINDA SUNUM

Mobbing Bilirkişisi, Yazar ve Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği(MEYAD) Başkanı İsmail Akgün Mobbing ile ilgili geniş bir sunum yaptı. Akgün sunumunda şu ifadelere yer verdi, “Mobbing kavramı ve tarihçesi, mobbing nedir, mobbingle karıştırılan kavram ve durumlar, mobbingin türleri, mobbingi hazırlayan başlıca faktörler, mobbing kurbanlarının genel özellikleri, başlıca mobbing uygulama yöntemleri, mobbing sürecinin aşamaları, işyerinde psikolojik tacizin tarafları, işyerinde psikolojik tacizin etkileri, mobbingle mücadele, MEYAD Derneği ana başlıkları kapsamında Mobbing nedir? Ne değildir? Gibi katılımcıların kafasında yer alan soruların tamamına yanıt bulabilecekleri, vaka analizleri de içeren doyurucu bir sunum yaptı. Program sonunda Zeytin Dalı Harekatına dikkat çekmek amacıyla tüm katılımcılara Zeytin Dalı dağıtıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.