Finlandiya ve İspanya modeli ile şiddete dur diyecekler

Ankara Etlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi imza atarak “Finlandiya ve İspanya Modeli” ile şiddete dur diyecek.

Finlandiya ve İspanya modeli ile şiddete dur diyecekler
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Etlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi imza atarak “Finlandiya ve İspanya Modeli” ile şiddete dur diyecek.

Ankara Etlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ait “Güvenli Okul Mutlu Okul” adlı proje, Avrupa Birliği Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmeye değer bulundu.  Proje kapsamında Türkiye’den 18 öğretmen Finlandiya ve İspanya’da akranlar arası şiddetle mücadele eğitimleri alacak. Okul Müdürü ve Proje Yürütücüsü Ayşe Özmen ile ekibinin yaptıkları proje “Okullarda akran zorbalığını önleyerek, toplumdaki şiddeti önlemenin anahtarı olacak. Aldıkları eğitimden sonra projelerini Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

AKRAN ZORBALIĞINA SIKÇA RASTLANILIYOR

Türkiye’de gittikçe daha sık biçimde, anaokulundan üniversiteye fark etmeksizin, hemen her okulda akran zorbalığına rastlanıyor. Akran zorbalığı, henüz gelişim aşamasındaki genç bireyleri kişilik oluşumlarından akademik başarılarına dek pek çok alanda olumsuz etkiliyor. Günümüzde bu zorbalık türü, vardığı nokta itibarıyla ebeveynler başta olmak üzere tüm toplumu ilgilendiren bir sosyal sorun halini aldı. Projenin uygulanmaya başlanacağı Etlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öncülüğünde, okullarda eşitlik kültürünün temellerini atacak farkındalık faaliyetleri, seminerler, etkinlikler vb. düzenlenerek güvenli bir okul ortamı oluşturulması için uygulamalar başlatılacak. “Güvenli Okul Mutlu Okul” projesi ile akran zorbalığını önleme çalışmaları okul politikası haline gelecek.

whatsapp-image-2021-01-22-at-15.53.12.jpeg

YÜZDE 98 ORANINDA BAŞARI SAĞLANDI

Uygulamalar, Finlandiya örneğinden yola çıkarak tasarlanacak. Finlandiya PISA raporları uyarınca, Avrupa’nın en yenilikçi ve dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip ülkesi olarak kayıtlara geçti. Finlandiya hükümeti, KiVa ismini verdikleri mücadele programı ile okullardaki zorbalık vakalarını önleme ve durdurma konusunda %98 oranında başarı sağladı. Elde edilen bu sonuçlar, programın diğer ülkeler tarafından da denenmesini teşvik etti. “Güvenli Okul Mutlu Okul” projesiyle Türkiye’de de hayata geçirilecek olan KiVa Programı kapsamında dokuz öğretmen Finlandiya’ya “Akran Zorbalığına İlişkin Farkındalık Eğitimi”ne gönderilecek. Öğretmenler ayrıca, “VİSTA-Okullarda Şiddet Eğitimi Girişimi” programını halihazırda uygulayan İspanya’da da “Akran Zorbalığına Müdahalede Uygulamalar” adlı eğitime katılacak.

11 EĞİTİM BÖLGESİNDE ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Eğitimler sonunda Türkiye’ye dönecek olan öğretmenler, projenin uygulanacağı okul Etlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde deneyimlerini diğer öğretmenler ile paylaşacak. Finlandiya ile İspanya’daki modellerin okul ihtiyaçları doğrultusunda toplumsal yapıya entegresi sağlanacak ve akran zorbalığı önleme planı geliştirilecek. Plan ilk olarak Etlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde uygulanacak. Uygulamalar sonrasında, proje tanıtım toplantılarıyla Keçiören’de bulunan 11 eğitim bölgesinde de yaygınlaştırma çalışmaları yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.