Özel çocuklar özel ilgi istiyor

Kurduğu özel eğitim kurumuyla dezavantajlı çocukların eğitim ihtiyaçlarını birebir ilgiyle karşılayan Hemdem kurucusu Nihan Altan ile çok özel röportaj gerçekleştirdik.

Özel çocuklar özel ilgi istiyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Okulda öğrendiklerimiz ile çalışma hayatında yaşadıklarımız arasında çok büyük bir uçurum vardı diyerek yola çıkan Nihan Altan Hemdem Özel Eğitim Kurumlarıyla verdiği hizmetle Ankara’da bir ilki gerçekleştiriyor. Zihinsel engelli çocuklar için Hemdem’i kurarak eğitim vermeye başlayan Altan, “Biz çocuklarımız ile samimi bir ortamda onların hayatlarının her alanını paylaşan bir okul olmak istiyoruz diyerek eğitim öğretime verdiği önemi bir kez daha ortaya koyuyor. Bizde Anadolu Gazetesi olarak Hemdem’in kurulmasıyla başlayan bu serüvenle birlikte bugüne kadar eğitim alanında yapılan yenilikleri sizler için Nihan Altan’a sorduk. Aldığımız cevaplarla yaptığı işin hakkını veren Altan mütevazi ve hanımefendi kişiliği ile örnek bir eğitimci ve yönetici olma özelliğine sahip.

Orhun Yıldız: Özel eğitim öğretmenliğine karar vermeniz ve bu mesleğe başlama süreciniz nasıl oldu?

Nihan Altan: Aslında ben Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nü istiyordum ancak sonrasında çift anadal yapabileceğimi öğrenince özel eğitim bölümünü tercih ettim. Üniversitede her iki bölümü de okudum ve şu an her iki bölümün de diplomasına sahibim. 2008 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’ne girdim, 2012 yılında her iki bölümü de bitirdim. O dönemden bu döneme özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışıyorum. Özel gereksinimli çocuklarla çalışmaya başladığımdan beri başka herhangi bir alan değişikliği düşünmedim, keyifle mesleğimi yapıyorum diyebilirim.

roportaj-011.jpg

Orhun Yıldız: Hemdem Özel Eğitim’i kurma fikri nasıl oluştu?

Nihan Altan: Okulda öğrendiklerimiz ile çalışma hayatında yaşadıklarımız arasında çok büyük bir uçurum vardı. Özel eğitimden ve özel gereksinimli bireylerden haberi bile olmayan insanlarla çalışmak zorunda kaldım. Bu durum beni rahatsız ettiği kadar dersleri de olumsuz etkiliyordu. Yakın bir arkadaşım ile hayallerimizi gerçekleştirebileceğimiz, özel eğitimi özel eğitim olarak uygulayabileceğimiz bir okul kurmak istedik. Hayallerimizdeki gibi bir bahçe ve bina bulunca da hemen çalışmalara başladık.

roportaj2-009.jpg

Orhun Yıldız: Hemdem Özel Eğitim’in adı neden Hemdem?

Nihan Altan: Hemdem, hem canciğer arkadaş hem de bir nefes olmak anlamına geliyor. Biz çocuklarımız ile samimi bir ortamda onların hayatlarının her alanını paylaşan bir okul olmak istiyoruz. Bu nedenle bu ismi tercih ettik.

Orhun Yıldız: Hemdem Özel Eğitim’de ne gibi hizmetler veriliyor?

Nihan Altan: Zihinsel yetersizliği olan, bedensel yetersizliği olan ve otizmli bireylere bireysel ve grup seansları veriyoruz. Buna ek olarak ailelere ve çocuklarımıza psikolojik destek olarak aile danışmanlığı ve oyun terapisi hizmetleri sunuyoruz. Ayrıca fizyoterapi ve ergoterapi ünitelerimiz söz konusu. Bu ünitelerde özel gereksinimli bireylere hizmet veriyoruz. Ayrıca ailelere, uzmanlara ve uzman adaylarına bilgilendirici seminerler düzenliyoruz. Bütün bu hizmetleri İngilizce ve Fransızca dillerinde de veriyoruz. Üniversitelerde geliştirilen ve geçerlik, güvenirlik çalışmaları yapılmış programların sertifikalarını alarak okulumuzda bu programları uyguluyoruz. OÇİDEP, ETEÇOM, Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı ve daha fazlası okulumuzda uygulanmakta. Ayakları yere basan, bilimsel bir eğitim verme hedefindeyiz.

Orhun Yıldız: Hemdem Özel Eğitim’i diğer özel eğitim merkezlerinden ayıran özellikleri neler?

Nihan Altan: Hemdem Ailesi olarak çeşitli prensiplerimiz var. Bunlardan en önemlisi çocuklarımızı merkeze almak. Çocuklarımızın merkezimizde olması demek onların bağımsızlaşması için elimizden geleni sonuna kadar yapmamız demek. Ayrıca sertifikalı, lise mezunu ya da alanında yetkin olmayan hiç kimse derslere giremiyor ve okulumuzda çalışmıyor. Okulumuzdaki her uzman kendi alanından mezun ve yetkin durumda. Buna ek olarak ülkemizde yaşamakta olan ancak İngilizce ve Fransızca konuşan bireylere de hizmet veriyoruz. Bu anlamda Ankara’da bir ilkiz. Okul binamız bahçeli ve dört katlı, müstakil bir bina. Okulumuzun her alanı eğitim için kullanılıyor. Kurum sahibi ve müdürü özel eğitim öğretmeni olan nadir okullardanız. Birçok özelliğimiz ile aslında birçok okuldan farklı olduğumuzu düşünüyorum.

Orhun Yıldız: Hiç özel eğitimi bilmeyen insanlara özel eğitimi nasıl anlatıyorsunuz? Bu konu hakkında hizmetleriniz var mı?

Nihan Altan: Tabi. Sosyal medya aracılığı ile sık sık kendi hesaplarımdan ve okulumuzun hesaplarından paylaşım yapıyoruz. Her fırsatta bahçemizde etkinlikler düzenleyerek hem okul çevremizdeki mahalle sakinlerinin hem de sosyal medyadan haberdar olanların çocuklarımızla ve okulla etkileşim kurmasını sağlıyoruz. Broşürler ve afişlerle işlek bir sokak üzerinde olan okulumuzun yerinden de yararlanıyoruz. Zaten okulumuza gelip, çocuklarımıza temas eden her bir birey özel eğitimi ve ruhunu biraz da olsa anlamış, hissetmiş oluyor.

roportaj3-008.jpg

Orhun Yıldız: Bahsettiğiniz etkinlikler neler?

Nihan Altan: Örneğin bahçemize “Hemdem Bostanı” adında bir bahçe kurduk. Bu bostan, sokaktan geçen insanlarla etkileşim kurmamıza fırsat sundu. Çocuklarımız da bu etkileşimin içindeler. Yine bahçemizde, açılış yıldönümü etkinliği yaptık. Bu etkinliğe çevreden çocuklar da katıldı. Seminerler düzenledikçe, bu seminerlerin afişlerini okul kapımıza da asarak çevreden insanların gelmesini sağlıyoruz. Bütün bunlara ek olarak yaptığımız etkinlikleri pencerelerimize asıyoruz. Özel eğitimden hiç haberi olmayanlar dahi, böylelikle okulumuzda yapılan etkinliklerden haberdar olmuş oluyor.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.