Yıldırım Kaya'dan Köy Enstitüsü açıklaması

Köy Enstitülerinin kapatılmasının 67. yıl dönümünde, Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü önünde CHP Çankaya İlçe Örgütünün düzenlediği, eğitim sendikalarının da katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

Yıldırım Kaya'dan Köy Enstitüsü açıklaması
Yayınlanma:
Güncelleme:

Köy Enstitülerinin kapatılmasının 67. yıl dönümünde, Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü önünde CHP Çankaya İlçe Örgütünün düzenlediği, eğitim sendikalarının da katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da toplantıda yaptığı açıklamada Köy Enstitüsü binalarının yıkılacağı yönündeki gelişmelere tepki gösterdi.

Kaya’nın yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

Köy Enstitüleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayallerinin vücut bulmuş halidir! İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün talimatıyla, dönemin efsane Milli Eğitim Bakanımız Hasan Ali Yücel’in öncülüğünde, İlköğretim Genel Müdürümüz İsmail Hakkı Tonguç’un mimarlığıyla 17 Nisan 1940 yılında kurulmuştur.

Ancak geçmişte yaşayan ve gelecek hayalleri olmayanlar,  aydınlanma hamlelerini boğmak için harekete geçmiştir. Bundan 67 yıl önce bugün, yani 27 Ocak 1954 yılında Köy Enstitüleri kapatılmıştır. Bugün de o anlayışın temsilcileri geçmişte yaşamaya devam ediyor. Kendi zindanlarına hepimizi hapsetmek istiyorlar…

whatsapp-image-2021-01-27-at-13.08.24-(2).jpeg

Köy Enstitülerini kapatan anlayış, bugün de 21 Köy Enstitüsü binasını yıkmak için fırsat kollamaktadır. Oysaki Köy Enstitüsü binaları, 4 Ocak 2000 tarihinde Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Dörtlemez 21 il valiliğine gönderdiği yazıyla koruma altına alınmıştır.

Ancak son yıllarda Köy Enstitüsü binalarının yıkılacağı değerli arazilerine el koyulacağı, bu eşsiz mirasımızın tarihi simgelerinin yok edileceği yönünde çok sayıda ihbar almaya başladık.

Bu iddiaları TBMM’ye verdiğim soru önergeleri ile Meclisin gündemine taşıyarak; Milli Eğitim Bakanı ve Kültür ve Turizm Bakanına sordum.  

Bakanlıklardan gelen yanıtlar, Köy Enstitülerine bakışı ortaya koyuyor. Milli Eğitim Bakanlığı “Binaların yıkılmasına valilik karar verir” derken, Kültür ve Turizm bakanlığı “risk” nedeniyle boşaltılan Köy Enstitüsü binasının restorasyonu için bir müracaat yoktur.” diyordu.

Oysaki bizim soru önergelerimiz ihbar kabul edilip “Köy Enstitüsü binalarının durumunun ivedilikle gözden geçirilerek gerekli restorasyon, bakım ve güçlendirme işlemlerinin başlatılması gerekirdi.

Covid-19 pandemisinden hemen önce Köy Enstitüsünün bulunduğu 21 şehre gitme eylem planı hazırlamıştık. İlk eylemimizde de Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği ile birlikte, 15 Mart 2020’de “İvriz Köy Enstitüsü halkındır, yıktırmayacağız” diyecektik.  Ancak Covid-19 pandemisi bu eylemi gerçekleştirmemize fırsat vermedi. Biz de 21 Köy Enstitüsü binasını yıkmak isteyenlere koşullar ne olursa olsun fırsat vermeyeceğiz.

whatsapp-image-2021-01-27-at-13.09.00.jpeg

Köy Enstitüleri kapatılmamış olsaydı Cumhuriyetin eğitim devrimleri yarım kalmayacaktı.

Demokrasinin, insan haklarının, bağımsız yargının, özgür düşüncenin, eğitimde fırsat eşitliğinin olduğu bir ülkede yaşıyor olacaktık. 

Hedefimiz,  geçmişi tekrar etmek değil…

Köy Enstitülerini kuranların gelecek hayallerini de gerçekleştirmek.

Köy Enstitüleri kültürünün temelleri üzerinde yükselmek…

whatsapp-image-2021-01-27-at-13.08.22-(2).jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.