Akyürek: Batı Ahiliği bile çaldı

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek, Çankaya İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Turizm Meslek Lisesindeki konferansta öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.

Akyürek: Batı Ahiliği bile çaldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek, Çankaya İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Turizm Meslek Lisesindeki konferansta öğrencilerle deneyimlerini paylaştı. Akyürek,  günün koşullarına uyarlayarak Ahiliği anlattı.

Kendisini kısaca tanıtmasının ardından çocukluğundan beri edindiği iş hayatıyla ilgili deneyimleri öğrencilerle paylaşan Akyürek, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu ve diğer sivil toplum kuruluşu çalışmalarındaki yaşanmışlıkları anlattı.

mehmet-akyurek-1.jpg

Öğrencilerin Ahi Evran ilkelerini anlatan etkileyici kısa gösterisi ile başlayan konferansta Ahi Evran’ı bu günün deyimi ile bir teknoparka benzeten Akyürek, öğrencilere hayal kurmalarını ve bu hayali gerçekleştirmeleri çağrısında bulundu.

Ahi Evran’ın binlerce yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturan ilkeleri belirlediğini ve uyguladığını dile getiren Akyürek, Cumhuriyetin korunması, kollanması gerektiğini ve kendilerinin de bunu yaptığını kaydetti.

FIRIN KÜREĞİ GİBİ OLMAK ÖNEMLİ

Doğruluk, dürüstlük, ahlak gibi erdemlerin Ahilik açısından önemini anlatan Akyürek, “fırın küreği gibi olun” dedi.

Sonra da fırın küreğinin ateşte yanmasına rağmen eğilip bükülmediğinin sebeplerini ve Ahiler açısından bu ‘doğru kalma’nın önemini anlattı.

mehmet-akyurek-15.jpg

İş hayatına nasıl atıldığını, Orhan Tan’ın yanında yedi yıl çalıştıktan sonra nasıl ayrıldığını, iş kurarken parası olmamasına rağmen bilginin önemini nasıl anladığı kullandığını ve fakat dürüstlüğü, çalışkanlığı sayesinde yanından ayrıldığı patronunu nasıl destek ve kefil olduğunu anlatan Mehmet Akyürek, 33 yıldır yanında bulunan çalışanı Muharrem Ustaya verdiği kıymeti hatırlattı.

İş hayatında eşi ve kızları ile verdiği mücadeleyi ve bu sürecin kurmuş olduğu firmaya sağladığı sürdürülebilirlik avantajını dile getiren Mehmet Akyürek, yaptığı işe aşık olduğunu ve “Ben bir boyacıyım” ya da “Ben bir metal hekimiyim” demekten gurur duyduğunu söyledi.

mehmet-akyurek-12.jpg

Hayatı boyunca sivil toplum kuruluşlarında ya kurucu ya gönüllü ya da çalışmalarına destek anlamında yer aldığını belirten, İÇASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek, “Ahilik Türkiye Cumhuriyetinin temelidir. Ahi Evran Türkiye Cumhuriyetinin temelini on asır önce atmıştır” dedi.

BATININ BİZDEN ÇALDIĞI AHİLİK…

Ahiliğin bir Türk ürünü olduğunu ancak Batının özellikle de Almanya’nın bunu alarak bize ‘çırak, kalfa, usta’ silsilesi içinde bir mesleki eğitim sistemine dönüştürerek bize sattığını anlatan Mehmet Akyürek, “çıraklık okulları”nın bu şekilde kurulduğunu söyledi.

“Pabucun dama atılması” deyiminin Ahilik sistemi içinde önemli bir yeri olduğunu ve ürettiği ayakkabı beş kişilik Ahi heyeti tarafından üretim kurallarına uygun bulunmadığı için dama atıldığını ve böylece kim ne üretiyorsa kalitesi ve fiyatı bakımından uygunluğuna dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Akyürek, bu tür bir denetimin o dönemde dünyada olmadığını ifade etti.

Türkiye’nin düşmanlarından korunması, gelişip kalkınması için tek çarenin üretim olduğunu hatırlatan Akyürek, kuruluşuna öncülük ettiği organize sanayi bölgelerini ve üretim tesislerini örnek gösterdi.

Soru cevap bölümünde kendi işini yapmak ya da kamuda görev almak isteyenlerden sorular isteyen Mehmet Akyürek, Ahilik geleneğinin ve bu gelenek içinde çırak, kalfa, usta sürecinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye’de zengin olmanın çok kolay olduğunu ancak bu zenginliği sadece para kazanmak olarak görmenin ve göstermenin yanlış olduğunu anlatan Mehmet Akyürek, “evrensel insan” modelini yaratmamız gerektiğini ısrarla vurguladı. Önerdiği “evrensel insan”ı tarif ederken de dünyayı, bilgiyi, teknolojiyi, ihracatı bilen insan örneğini anlattı.

PLAKET TAKDİMİ VE OKUL GEZİSİ

Konferans sonrası Okul Müdürü Sedat Arslan tarafından İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek’e günün anısına bir plaket takdim edildi. İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek, Çankaya İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Turizm Meslek Lisesindeki konferanstan sonra okuldaki eğitim/üretim bölümleri gezildi ve imal edilen ürünlerin tadına bakıldı.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.