Artan konut fiyatları nasıl önlenir?

Yüksek konut fiyatları deprem felaketinin ardından yükselişini hızlandırdı. Artan fiyatlara karşı Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam 14 maddelik bir acil reçete sundu.

Artan konut fiyatları nasıl önlenir?
Yayınlanma:

Yerel yönetimlerin fiyat belirlemede etkin olması gerektiğini savunan Oda Başkanı Hakan Akçam, “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun (TİHEK), fiyat artışlarında insan haklarına aykırı davranıldığından dolayı 89.000 TL’ye kadar ceza kesme yetkisi bulunmaktadır. Kurum bu yetkiyi çok acil bir şekilde kullanmalıdır” dedi.

whatsapp-image-2023-03-07-at-13-42-51.jpg
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam

İŞTE 14 MADDELİK REÇETE

Akçam'ın emlak sektörüne disiplin getirecek önerileri şöyle:

1- Yabancıya satış (Arsa / Konut / İşyeri v.s.) durdurulmalı.

2- Lokasyona göre yerel yönetimler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve STK'larla ortak bir Fiyat Belirleme Komisyonu kurulup, her bir konutun taşınmaz kimliği ile takip edilmek üzere rayiç fiyatı oluşturulmalı.

3- Kısa süreli tatil kiralamaları için yeni lisanslar verme işine yasaklama kararı alınmalı.

4- Yerel yönetimler yani belediyeler, kiralık evler için Kira Fiyatı Belirleme Ekibi kurmalıdır. Yüksek fiyat isteyen konut sahiplerine önlem olarak gerekirse belediyeler bu konutları vatandaşlara ucuz olarak kiraya verebilirler.

5- Çimento ve beton başta olmak üzere inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatlar kontrol altına alınmalı. Gerekirse geçici olarak ihracatı yasaklanmalıdır.

6- Mutlaka denetleme olmalı. Ayakçılara dur denilmelidir.

7- Adalet Bakanlığı'nın öncülüğünde hazırlanacak deprem ve salgın dönemlerinde kirada fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasa değişiklikleri çok ivedi olarak hayata geçirmelidir.

8- Gayrimenkul satan veya kiraya veren kişilerin rakamlardan ve serbest piyasa kurallarından değil, fahiş fiyat mevzuatından değerlendirilmesi gereklidir.

9- 2024 sonuna kadar yapılacak düzenlemeyle kira sözleşmeleri e-devlet üzerinden yapılarak, sözleşmeler çok ivedi hayata geçirilmelidir. Böylece kiralar kayıt altına alınacaktır.

10- Daire sahiplerinin ilan portallarındaki ilanlarında fiyat artışında minimum 1 ay değişiklik yapılmamalı veya belli bir oranda yapabilmesine izin verilmelidir.

11- Ticaret Bakanlığı, ilan portallarındaki ilanların geçmişteki fiyat hareketini arşivleyerek, buradaki seyirden yüksek fiyat hareketi yapanları cezai işlemle karşı karşıya getirmelidir.

12- Bireysel gayrimenkul sahipleri ilan portallarına ücretsiz ilan verememelidir.

13- Tapu veya ruhsat sahibi olmayanlar ilan sitelerine ilan verememelidir.

14- Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun (TİHEK), fiyat artışlarında insan haklarına aykırı davranıldığından dolayı 89.000 TL’ye kadar ceza kesme yetkisi bulunmaktadır. Kurum bu yetkiyi çok acil bir şekilde kullanmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum