ATEM Başkanı Akçam: Tapu harcından vergi kaçıranların banka hesapları incelenebilir

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, gayrimenkul alım satımında kimse gerçek değer üzerinden tapu harcı ödemediğine dikkati çekerek, "Bunun önüne geçmek için ya çok yüksek olan tapu harçları düşürülmeli ya da vergi kaybını önlemek için ciddi adımlar atılmalı” dedi.

ATEM Başkanı Akçam: Tapu harcından vergi kaçıranların banka hesapları incelenebilir
Yayınlanma:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesiyle alakalı bir çalışma olduğundan söz etti. Yapılacak düzenlemeyle ilgili Bakan Şimşek ayrıntıları açıklamazken ATEM Başkanı Akçam, düzenlemeye ilişki, yapılacak ilk işin gayrimenkul alım satımında ortaya çıkan vergi kaybını önlemek olacağını ifade etti.

"VERGİ KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN CİDDİ ADIMLAR ATILMALI"

Akçam, gayrimenkul alım satımında kimse gerçek değer üzerinden tapu harcı ödemediğine dikkati çekerek, "Bunun önüne geçmek için ya çok yüksek olan tapu harçları düşürülmeli ya da vergi kaybını önlemek için ciddi adımlar atılmalı” diye belirtti.

ankara-tum-emlakcilar-meslek-esnaf-odasi-baskani-hakan-akcam-3.jpg

Hakan Akçam, geçtiğimiz hafta konuyla ilgili yaptığı öneriyi anımsatarak, vergi kaçağını önlemek için tapu harçlarının düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Bakanlığın tapu harcını düşürmekten ziyade başka önlemler alabileceğine işaret eden Akçam, gayrimenkul alış-satışını yapanların banka bilgileri incelenebileceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"10 milyona satılan bir gayrimenkulün değeri tapu işlemi sırasında 2 milyon olarak gösterilmiş olsa da alış-satış yapan kişilerin banka bilgilerinden bu tespit edilebilir. Tespit edildikten sonra da hem aradaki fark talep edilir hem de vergi kaçırmaktan iki tarafa da yaptırım uygulanabilir.”

Bakan Şimşek'in arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesiyle alakalı bir çalışma olduğundan söz ettiğini anımsatan Akçam, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tahminimiz arsa ya da gayrimenkul satışında tapu harcı ödenirken vergi kaçağını önlemek için atılacak adımlar yönünde. Tapu harç bedeli hem alıcıdan hem satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında alınıyor. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 2 milyon TL olan bir konut için 80 bin TL harç ödenmesi gerekiyor. Fakat bu tutarı fazla bulan vatandaş taşınmazın gerçek piyasa değeri 2 milyon iken emlak vergi beyan değeri daha düşük rakamlarda gösteriliyor. Sonuç olarak tapu harcı da bu beyan edilen düşük değer üzerinden alınıyor. Tapu harcı olarak 80 bin ödenmesi gerekirken 8 bin gibi rakamlar ödeniyor. Yani tapu harçlarını yüksek bulan vatandaş alış ve satışlarda piyasa fiyatı yerine emlak beyan değeri kullanmayı tercih ediyor. Tapu harçlarının yüksek olması vatandaşı konutun bedelini tapu üzerinde düşük göstermeye itiyor. Devlet yüksek harç alayım derken aslında çok düşük harç miktarı alarak bu noktada vergiden daha az kazanç sağlamış oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı buna ilişkin önlemler alacak gibi gözüküyor.”

Gayrimenkulün satışından önce işin uzmanları tarafından gayrimenkulün değerlemesi yapılırsa ve belirlenen değer üzerinden konutun fiyatı gösterilirse sorunun çözülebileceğini vurgulayan Akçam, satıştan önce gayrimenkul değerlendirme uzmanlarına konutun değer tespiti yaptırılabileceğini kaydetti.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.