Büyükşehir KIRBİS uygulamasını başlattı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentte tarımda verimliliğin artırılması, maliyet ve risklerin azaltılması amacıyla “Kırsal Hizmetler 4.0 Dijital Platformu”nu (KIRBİS) hayata geçirdi.

Büyükşehir KIRBİS uygulamasını başlattı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentte tarımda verimliliğin artırılması, maliyet ve risklerin azaltılması amacıyla “Kırsal Hizmetler 4.0 Dijital Platformu”nu (KIRBİS) hayata geçirdi. ABB Elektronik Başvuru Sistemini üst seviyeye taşıyarak içerisinde coğrafi bilgi sisteminden uzaktan algılama teknolojisine, elektronik talep toplamadan izleme takip ve kontrol paneline kadar birçok içeriğin yer aldığı yeni sisteme geçiş yaptı. Çiftçiler KIRBİS programına mobil cihazlar ve bilgisayar aracılığıyla girerek tüm işlemlerini dijital ortamda zamandan tasarruf ederek gerçekleştirecek. Nallıhan ilçesinde başlayan sistemin tanıtım ve eğitim programı diğer ilçelerde de devam edecek.

Çiftçiye ve yerli üreticiye verdiği destek ile tüm Türkiye’ye örnek olan Ankara Büyükşehir Belediyesi yeni bir projeyi daha hayata geçirdi.

ABB, daha önce çiftçiler tarafından kullanılan Elektronik Başvuru Sistemini bir üst seviyeye çıkararak tarım ve üretime dair A’dan Z’ye her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşılmasını sağlayacak içerisinde coğrafi bilgi sisteminden uzaktan algılama teknolojisine, elektronik talep toplamadan izleme takip ve kontrol paneline kadar birçok içeriğin yer aldığı “Kırsal Hizmetler 4.0 Dijital Platformu’nu (KIRBİS)” çiftçilerle buluşturdu.

kirbis.jpg

      Başkentli çiftçiler mobil cihaz ve bilgisayar aracılığıyla panel üzerinden arazi bilgileri, küçükbaş-büyükbaş hayvan sayısı, tarım ekipmanları gibi bilgileri sisteme girerek hibe başvurusunda bulunabilecek. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesinden daha önce aldığı destekleri de görüntüleyebilecek.

  ABB TÜRKİYE’DE BİR İLK DAHA İMZA ATTI

       KIRBİS uygulaması üzerinden çiftçiler; aldıkları hibeleri, arazilerini, başvurularını, hayvanlarını ve ekipmanlarını görüntülerken tüm işlemlerini ABB kontrolünde gerçekleştirerek takip edebilecek.

        Ankara'nın tarım envanterini çıkartabilecek ve bir müddet sonra da rekolte tahminlerinin yapabileceği bir sistemi kurduklarını belirten ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün KIRBİS hakkında şu bilgileri verdi: 

“Türkiye'de elektronik başvuru sistemi kullanan tek Büyükşehiriz. Elektronik başvuru sistemimizi değiştirdik. Çok daha farklı bir platform oldu. Bünyesinde coğrafi bilgi sistemleri, uzaktan algılama yöntemleri de bulunan elektronik talep toplama, izleme, takip ve kontrol sistemi olan yeni sisteme geçiyoruz. Bu sistemle beraber Ankaralı üreticilerimiz hangi ürünü talep ediyorsa sistem üzerinden talep edecek. Aynı zamanda bir yayın ve ünitesi oluşturduk. Üretici tarlasını iklim parametrelerini direkt olarak cep telefonunda görmeye başlayacak. Her parsel için yağış miktarı, toprak sıcaklığı, rutubeti, gelebilecek olan bir dolu tehlikesini erkenden uyarı sistemiyle cep telefonuna bir mesajla göndereceğiz. Bunun dışında yaptığımız yeni bir uygulamamız var. Bitki girişimini sistem üzerinden takip edeceğiz. Bitkilerde bir hastalık ya da zarar varsa bunu acil olarak yine cep telefonu üzerinden ada parsel ve ürün bazında üreticiye ulaştıracağız. Bunun bir versiyonunu da hayvancılık için yapıyoruz. Suni tohumlamayı ve hayvanların sağlık pozisyonunu kontrol edeceğimiz yeni bir modülü yazdık. Böylece tarımın bitkisel üretim, hayvansal üretim ve mekanizasyonunu takip eden Ankara'nın tarım envanterini çıkartan ve bir müddet sonra da rekolte tahminlerini yapabileceğimiz bir sistemi kurduk.”

KIRBİS SİSTEMİ TÜM İLÇELERDE ÇİFTÇİLERE ANLATILACAK

  Kırsal Hizmetler 4.0 Dijital Platformunun  (KIRBİS) tanıtımı ve ilk eğitim programı Nallıhan ilçesinde düzenlenirken, sistemin tüm ilçelerde çiftçilere anlatılacağını söyleyen Mekin sözlerine şöyle devam etti: “İlk eğitim toplantısını Nallıhan da gerçekleştirmiş olduk. Bütün ilçelerimizde yerli üreticilerimizi toplayarak bu sistemi anlatmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda bir eğitim videosu hazırlıyoruz bunu da sosyal medya üzerinden ziraat odalarına, ilçe tarım müdürlüklerine, kooperatiflerimize de gönderip üreticiyi göstermelerini isteyeceğiz bir de belediyemizin sosyal medya hesaplarından bu videoyu paylaşacağız.”

  Sunum eşliğinde anlatılan sistemi büyük bir dikkat ile takip eden Nallıhanlı çiftçiler düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

- Ergun Tekin: “Toplantıyı oldukça faydalı bulduk. Belediyemizin verdiği kırsal desteklerden dolayı çok memnunuz. Bu sene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği mazot desteğinden daha fazlasını ben Büyükşehir Belediyesinden aldım. Memnun olmamak mümkün değil. Daha önce lavanta desteği aldım ve ilk hasadımı yaptım. Çok teşekkür ederim.”

- Hasan Nail Aykul: “Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Verilen desteklerden faydalandım. Toplantıyı çok iyi buldum bundan sonra daha kolay telefonlarımızdan giriş yaparak işlemlerimizi halledebileceğiz. Çok teşekkür ederiz.”

-Erdoğan Açıksöz : “Belediyemizden çok memnunuz. Bize mazot desteği vermeseydi bu yıl ekim yapamayacaktık. Tohum ekemiyorduk, sıvı tohum bulamıyorduk. Bu toplantı çok faydalı oldu ve ara ara yapılmasını istiyoruz. Teşekkür ederim.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.