Cari açık martta beklentiden düşük çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın Mart ayına göre 1 milyar 92 milyon dolar azalarak 3 milyar 677 milyon dolar olarak gerçekleşti. Beklenti 3.85 milyar dolardı. 12 aylık cari işlemler açığı 29 milyar 4

Cari açık martta beklentiden düşük çıktı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart 2016 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

Buna göre, martta cari işlemler açığı, geçen yılın aynı ayına göre 1 milyar 92 milyon dolar azalışla 3 milyar 677 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece oniki aylık cari işlemler açığı 29 milyar 491 milyon dolar düzeyine geriledi.

Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 307 milyon dolar azalarak 3 milyar 566 milyon dolara düşmesi ve birincil gelir dengesi açığının 482 milyon dolar azalarak 723 milyon dolara gerilemesi etkili oldu. Öte yandan, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirler 597 milyon dolar azalarak 575 milyon dolara düştü.

Parasal olmayan altın kalemi altında, net altın ihracatı bir önceki yılın mart ayına göre 46 milyon dolar azalarak 775 milyon dolar olurken, hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 381 milyon dolar azalarak 721 milyon dolara düştü.



Finans hesabı

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 144 milyon dolar azalarak 650 milyon dolar tutarında gerçekleşirken, portföy yatırımları 2 milyar 693 milyon dolar net giriş (net yükümlülük artışı) kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 999 milyon dolar ve 512 milyon dolar net alım yaptığı görüldü.

Yurt dışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, bankalar 61 milyon dolar net geri ödeme, genel hükümet ve diğer sektörler ise sırasıyla 682 milyon dolar ve 784 milyon dolar net borçlanma gerçekleşti.

Diğer yatırımlar kaleminde 718 milyon dolar tutarında net giriş (net yükümlülük artışı) gerçekleşti. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 154 milyon dolar, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları da 664 milyon dolar tutarında net artış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankacılık sektörü ve genel hükümet sırasıyla 1 milyar 537 milyon dolar ve 493 milyon dolar net geri ödeme, diğer sektörler ise 1 milyar 760 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Resmi rezervler ise 1 milyar 498 milyon dolar arttı.

 

 

Haberin Videosu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.