Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçimlerde savaşmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TANAP’tan Macaristan’a doğalgaz göndermeye hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçimlerde savaşmayacağız
Yayınlanma:
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye ve Azerbaycan'ın TANAP'tan Macaristan'a doğal gaz tedariki için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ve heyetini Ankara'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Macaristan'ın Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu ifade etti. Ayrıca Hatay ve Kahramanmaraş'ta meydana gelen son depremde Türkiye halkına verdiği destek ve yardım için Macaristan'a teşekkür etti. Macar kurtarma ekibi enkaz altında kalan 35 Türk vatandaşını kurtarmak için canla başla çalıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macar kurtarma köpeği Manç'ın 3 yaşındaki bir kızı enkazdan kurtararak Macaristan'ın deprem yardım çalışmalarının simgesi haline geldiği 1999 depreminde Macaristan'a verdikleri destekten dolayı şükranlarını da dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluğun çok eskilere dayandığını, Macaristan'ın zor zamanlarda yaptığı yardımların iki ülke arasındaki bağları güçlendirdiğini vurguladı. Enerji sektöründe Türkiye, Azerbaycan ve Macaristan arasındaki iş birliğinin gelecekte de artarak devam etmesini umduğunu ifade etti.

"AZERBAYCAN İLE DESTEK VERMEYE HAZIRIZ"

Görüşmede Türkiye-Macaristan ilişkilerini kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticari, askeri, ekonomik, kültürel ilişkilerin de değerlendirildiğini aktardı.

Depremin video görüntülerinin Novak ile paylaşıldığını ifade eden Erdoğan, "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık temelinde ortak irademizi teyit ettik. Yüksek Düzeyli Stratejik 6’ncı toplantıyı Aralık ayında Budapeşte'de gerçekleştireceğiz. Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşması'nın 100. yıldönümünü idrak edeceğiz. Ekonomik ve ticari münasebetlerimiz giderek güçleniyor. Ticaret hacmimiz 3,5 milyar dolara ulaştı. 6 milyar dolarlık müşterek hedefimizi yakalamak amacıyla atılacak adımları değerlendirdik. Ayrıca güncel, bölgesel, küresel meseleler hakkında fikir teatisi içinde bulunduk. Rusya-Ukrayna Savaşı şüphesiz gündemimizdeki yerini aldı. Diyaloğun tesis edilmesi için büyük çaba sarf ediyoruz. Şu an itibariyle TANAP’tan Macaristan'a doğalgaz verilmesi konusunda Azerbaycan'la birlikte her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu gerek sayın Orban'a gerekse Cumhurbaşkanımıza ifade ettim” dedi.

22.jpg

"SEÇİMLERDE SAVAŞMAYACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir Macar gazetecinin Rusya-Ukrayna Savaşı ve sonrasında yürütülen müzakerelerle ilgili sorusuna cevap verirken barışın önemine vurgu yaptı. Savaşın en büyük tehlike olduğunu belirtti ve Macaristan Başbakanı Orban'ın seçim sloganlarından birinin "biz savaşmayacağız" olduğunu hatırlattı. Kendisinin de aynı şekilde seçimlerde savaşmayacaklarını söylediğini dile getirdi. Göçle ilgili hassasiyetlerini koruduklarını belirten Erdoğan, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşta her iki taraf ile de münasebetlerini hassasiyetle sürdürdüklerini ve sürdürdüklerini ifade etti. Tahıl koridoru konusunda verilen mücadelede bazı hassasiyetlerin dikkate alınmadığını dile getiren Erdoğan, yüzde 44'ünün Avrupa'ya giden tahılların Putin'i rahatsız ettiğini söyledi. Putin'in talebi üzerine bu tahılların az gelişmiş Afrika ülkelerine gönderilmesini önerdiğini belirten Erdoğan, bunun planlamasının ilgili bakanlık tarafından yapılması gerektiğini ifade etti. Ukrayna-Rusya arasında barışın sağlanması için görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi'nin tekrar açılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

"BİZ HER ZAMAN TÜRK DOSTLARIMIZIN YANINDAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ile bir araya geldi ve bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşı ve sonrasındaki müzakereler hakkında konuştu. Barışın önemine vurgu yapan Erdoğan, Türkiye'nin göçle ilgili hassasiyetini koruduğunu ve Ukrayna-Rusya arasındaki savaşta her iki tarafla da münasebetleri hassasiyetle sürdürdüklerini söyledi. İstanbul sözleşmesi'nin tekrar açılmasına de değindi.

Macaristan Cumhurbaşkanı Novak ise Türkiye ile Macaristan arasındaki köklü bir tarihi olduğunu belirterek, Türkiye'deki deprem hakkında üzüntülerini dile getirdi ve Macaristan'ın Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye ile Macaristan arasındaki enerji tüketimine ve demografik zorluklara da değindi.

Basına çıkan, Macaristan Arama Kurtarma ekibi ve hapishane altında 35 kişi kurtaran Hope isimli arama kurtarma köpeği de yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köpeği sahneye davet etti ve bir süre ilgilendi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.