Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yeni rekor

Hazine ve Maliye Bakanlığı iç borç çevirme oranını açıkladı, iç borç çevirme oranı yüzde 219,3 olarak açıklandı. Böylece Hazine, Ağustos 2020'den sonra rekora imza attı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yeni rekor
Yayınlanma:

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yılın ilk çeyreğinde 218.7 milyar lira iç borçlanma yaptı. Bu borçlanma, planlanan hedefin 76.2 milyar lira üzerinde gerçekleşti. Tahvil ve kira sertifikası ihraçları ile yapılan iç borçlanma, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın iç borçlanma oranını yüzde 203.44'e yükseltti. Bu oran, Ağustos 2020'den bu yana en yüksek seviyedir. TL cinsi iç borç çevirme oranı ise yüzde 219.3 olarak kaydedildi.

Merkez Bankası'nın düzenlemeleri, bankacılık sektörünün Hazine'nin sabit kuponlu tahvil ihraçlarına yönelmesine neden oldu. Geçen yılın şubat ayına göre, yerli özel bankaların iç borç stokunda aldığı pay en hızlı artışı kaydetti.

TEMMUZ VE AĞUSTOS

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Hazine önümüzdeki 6 ay boyunca yoğun iç borç ödemeleri yapacak. Mayıs ayında 103.1 milyar liralık bir servis ödemesi yapacak olan Hazine, temmuz ve ağustosta da yüklü iç borç servisleri gerçekleştirecek.

Bu durum, Merkez Bankası'nın bankacılık sektörüne koyduğu sınırlar nedeniyle Hazine'nin daha uygun maliyetli borçlanmasına ve bankacılık sektöründe sabit kuponlu tahvillere olan talebin artmasına neden oluyor. Hazine, vadeyi uzatırken maliyeti düşürürken iç borç çevirme rasyosu da yükseliyor.

para-hazineve-maliye-bakanligi-jpeg.jpg

Geçen yılın şubat ayında toplam borç stokunun yüzde 47,39'unu iç borç stoku oluştururken, bu yılın şubatında bu oran yüzde 48'e yükseldi. Toplam borç stoku içinde sabit faizli tahvillerin payı yüzde 24,55 iken bu yılın şubatında yüzde 27,17'ye çıktı. TÜFE'ye endeksli tahvillerin payı ise yüzde 10,57'den yüzde 9,48'e indi.

Bu durum, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın iç borçlanma stratejisi ve Merkez Bankası'nın düzenlemeleriyle birlikte iç borçlanma oranının yüksek seviyelerde seyretmesine neden oluyor.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.